Companii

Reţeaua privată de sănătate Regina Maria susţine ordonanţa propusă de ministerul Sănătăţii pentru contribuţia personală a pacienţilor în clinicile private

Reţeaua privată de sănătate Regina Maria susţine...

Autor: Georgiana Mihalache

05.04.2019, 14:05 520

​Reţeaua de sănătate Regina Maria, al doilea jucător din piaţa medicală privată, susţine proiectul de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere de ministerul Sănătăţii prin care clinicile private pot încasa direct de la pacient o contribuţie personală pentru serviciile decontate.

Concret, proiectul de OUG propus de ministerul Sănătăţii stabileşte ca pacienţii să plătească diferenţa dintre ce decontează Casa Naţională de Sănătate şi costul serviciului în sistemul privat, mai mare în general. În prezent, pacienţii plătesc integral serviciul în sistemul privat pentru că operatorii din piaţă nu contractează CNAS pentru nişte servicii cum ar fi anumite operaţii, unde consideră că nu le sunt acoperite costurile.

 „Salutăm propunerea Ministerului Sănătăţii de a reglementa contribuţia personală, cu scopul de a acoperi diferenţa dintre costul decontat de CNAS şi costul real al serviciilor medicale private. Există mai multe categorii de pacienţi: cele pentru care această măsură va asigura acces la servicii medicale private mai ieftine şi cele cărora le va oferi posibilitatea de a beneficia în continuare de anumite servicii, la specialităţi medicale unde costul real al acestor servicii este în continuă creştere”, potrivit poziţiei oficiale a Regina Maria.

Potrivit reţelei private de sănătate, beneficiile OUG ar fi accesibilitatea pacienţilor la servicii medicale în sistemul privat, investiţii susţinute prin atragerea de noi fonduri.

„În plus, introducerea unei astfel de măsuri va echilibra costurile cu forţa de muncă şi nu numai, costuri care în ultima perioada au adăugat o presiune financiară suplimentară în sistemul medical. În ultimii doi ani, toate cheltuielile din domeniul sănătăţii au crescut semnificativ – atât în sistemul public, cât şi în cel privat, însă finanţarea sistemului nu a crescut proporţional”, se mai arată în poziţia trimisă de reţeaua de sănătate Regina Maria.

În prezent pentru un serviciu medical statul, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), decontează aceeaşi sumă pentru spitalele de stat şi cele private. Operatorii privaţi susţin că acei bani sunt prea puţini şi nu le acoperă cheltuielile. Dacă va fi aprobată ordonanţa propusă de ministerul Sănătăţii, pacienţii vor adăuga diferenţa de bani peste decontarea de la CNAS în cazul serviciilor de spitalizarea continuă, ambulatoriul clinic de specialitate şi ambulatoriul paraclinic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO