Retail&Agrobusiness

ZF Live. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Am văzut creşteri la unele categorii de produse de 20%, dar am văzut şi produse la care preţul în martie a scăzut faţă de februarie

ZF Live. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului...

Autor: Miruna Diaconu

01.04.2020, 19:13 132

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spune că în această perioadă variaţiile preţurilor la alimente nu a fost atât de mare precum s-a vehiculat, dar există unele categorii de produse, precum cartofii, a căror preţuri au crescut chiar şi cu 20%. Deşi există fluctuaţii ale preţurilor, preşedintele Consiliului Concurenţei afirmă că prin intermediul monitorului de preţuri lansat de către instituţie, există o bază de date de la marile lanţuri de magazine, care înseamnă circa 60% din piaţă. În monitorul preţurilor, lucrurile nu se arată alarmante, dar nu trebuie ca oamenii să se aştepte să meargă la fel de bine ca anul trecut.

“Nu vedem nişte lucruri alarmante. Evident este o criză, lucrurile nu merg bine, există disfuncţionalităţi, ar fi nerealist să ne aşteptăm ca lucrurile să meargă cum mergeau în toamna anului trecut, dar nici nu vedem o piaţă nefuncţională”, spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Bogdan Chiriţoiu afirmă că există variaţii ale preţurilor dar nu sunt nişte variaţii foarte mari, nu se poate vorbi de o dublare a preţurilor alimentelor. În ceea ce priveşte produsele de igienă şi dezinfectanţi, preţurile sunt mult mai mari decât erau înainte de criză.

“Cererea e mult mai mare. Nici stocurile şi nici capacitatea de producţie nu fac faţă, iar în acest context oamenii sunt oportunişti. Poate să nu ne placă asta, dar economic putem înţelege. Alegerea aici era să plafonăm preţurile cu riscul să nu atragem noi cantităţi şi nu am fi satisfăcut cererea. Guvernul a mers pe variant de a privilegia cantitatea”, spune Bogdan Chiriţoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO