Retail&Agrobusiness

ZF Agropower. „În momentul de faţă sunt de ordinul zecilor de mii de hectare irigate cu sisteme de irigaţii prin picurare, dar în următorii ani o să vedem o explozie“

Autor: Florentina Niţu

08.06.2021, 00:07 5949

Suprafaţa irigată cu sisteme prin picurare, prin care se aplică apă cât mai aproape de rădăcinile plantelor udate şi cu o cantitate bine determinată, ar putea ajunge la câteva sute de hectare în următori 3-5 ani, în contextul în care cererea pentru sistemele proprii de irigaţii a crescut după anul agricol 2020, în urma secetei pedologice. „Sistemele de irigaţii prin picurare sunt încă o notate în România, dar în ultimii trei ani au început să pătrundă masiv. În momentul de faţă sunt de ordinul zecilor de mii de hectare irigate cu sisteme de irigaţii prin picurare, dar în următorii ani o să vedem o explozie, pentru că au început foarte mulţi fermieri să investească în astfel de sisteme“, a spus Marius Eftene, marketing manager în cadrul Netafim, lider mondial în soluţii inteligente de irigare.

El apreciază că în viitorul pe termen mediu România va ajunge la ordinul sutelor de mii de hectare irigate cu sisteme de irigaţii prin picurare. Totodată, menţionează că un sistem de irigaţii prin picurare reduce consumul de apă cu 30-40% faţă de un sistem de irigaţii normal şi reduce şi consumul de energie electrică, cât şi de fertilizanţi. „Simţim o creştere a cererii, dar este sezonieră, încă fluctuantă, însă lecţia pe care am învăţat-o cu toţii din seceta de anul trecut este că mulţi fermieri prin lipsa de irigaţii îşi joacă existenţa în industrie“, a mai spus Adrian Petcu, general manager al Serv Class Irigaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO