Retail&Agrobusiness

ZF Agribusiness 2021. Anul producţiilor istorice. Florin Florea, fondator, Albatros Gold: Lucrăm la o fabrică pentru a transforma dejecţiile pe care le obţinem în urma creşterii găinilor ouătoare în compost

ZF Agribusiness 2021. Anul producţiilor istorice. Florin...

Autor: Ramona Cornea

21.10.2021, 15:45 956

Florin Florea, fondatorul com­paniei Albatros Gold, unul din­tre producătorii de talie medie de ouă din Româ­nia, afirmă că lucrează la o fabrică pentru a transforma dejecţiile obţinute în urma creşterii găinilor ouătoare în compost.

”Lucrăm la o fabrică pentru a transforma dejecţiile pe care le obţinem în urma creşterii găinilor ouătoare în compost. Noi vrem prin această investiţie să rezolvăm două probleme: odată o problemă de mediu pentru că problematica de mediu este şi va fi tot mai complexă şi va aduce costuri tot mai mari asupra activităţii zootehnice, costuri care trebuie să se reflecte în preţul produsului, dar şi să valorificăm superior un produs secundar al activităţii noastre.  Noi am apelat la o tehnologie japoneză care, prin un proces natural, transformă în un ciclu de producţie de 28 de zile dejecţiile cu umiditate de 60% în un compost cu umiditate de 15% - 20% care se poate transporta şi aplica pe câmp cu aceeaşi tehnologie cu care se aplică tehnologiile chimice”, a declarat Florin Florea în cadrul conferinţei ZF Agribusiness 2021. Anul producţiilor istorice.

 

Ce a mai declarat Florin Florea în cadrul conferinţei:

·        A fi manager în o companie românească este un lucru frumos, dar vine şi cu o responsabilitate uriaşă. Capitalul românesc, marea majoritate a companiilor noastre sunt încă companii de primă generaţie în care fondatorii sunt implicaţi în dezvoltarea businessului. Cred că marea noastră misiune este să predăm companiile noastre generaţiilor următoare.

·        Companiile şi capitalul românesc concurează cu companiile străine care sunt foarte bine capitalizate şi au o istorie mult mai lungă decât companiile româneşti, iar istoria lor nu presupune doar capitalizare, ci şi foarte mult know-how. Capitalul şi companiile româneşti trebuie să recupereze foarte repede această discrepanţă de know-how.

·        Digitalizarea este o problemă complexă din punctul meu de vedere. Cineva spunea că doar 3% din personalul care lucrează în agricultură are studii de specialitate, eu sunt inginer zootehnist, echipa noastră cuprinde medici veterinari, ingineri de chimie alimentară, dar ne confruntăm în ferme cu un nivel atât de înalt al tehnologiei încât de multe ori intră în contradicţie cu digitalizarea.

·        Salariul mediu în agricultură şi implicit în zootehnie este sub media salariului mediu din ţară şi atunci este mai greu de atras personal de specialitate pentru că oamenii buni trebuie plătiţi.

·        Problema cu care se confruntă în acest moment zootehnia românească este extraordinar de gravă şi dacă nu vom interveni rapid şi segmentul de producţie ouă va ajunge precum carnea de porc, undeva la 15% - 20% din necesar.

·        În ultimul an, noi avem o creştere de costuri de producţie de 50%. Avem creştere la costul furajelor de 100%. Ştim foarte bine că preţul furajului s-a dublat. Pe lângă asta, avem creşteri foarte mari pe sectorul de ambalaje şi de folie, de 100%. Creşterile acestea au apărut din cauza problemelor cauzate de pandemia de COVID-19. Fluxurile de materie primă s-au dereglat, a scăzut foarte mult consumul de carburant în lockdown, tot ce înseamnă folie se face din produsele secundare de la rafinării şi atunci s-a dublat preţul la folie.

·        Trebuie să intervenim urgent prin măsuri de a ţine materia primă în ţară.

·        Problema este că oamenii trebuie să fie plătiţi şi dacă tu lucrezi sub costul de producţie sau acolo, nu ai cum să investeşti în capitalul uman, în personal instruit. Plus că forţa de muncă calificată ne pleacă din ţară şi este greu să îi califici pe cei care vin din Asia.

·        Problema noastră este productivitatea, nu o avem la nivelul celor cu care concurăm din Vestul Europei.

·        Pe măsură ce tehnologizezi, scade şi numărul personalul implicat în munca efectivă. Este destul de greu de manageriat de un singur om o echipă de 10 oameni. Cu cât informaţia ajunge mai repede din producţie la decident, cu atât putem să luăm decizii mai repede.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO