Retail&Agrobusiness

ZF Agribusiness 2021. Anul producţiilor istorice. Dragoş Telehuz, preşedinte, Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Ialomiţa: La cheltuieli directe cred că vom avea costuri cu 50% mai mari

ZF Agribusiness 2021. Anul producţiilor istorice....

Autor: Ramona Cornea

21.10.2021, 10:58 68

Cheltuielile directe ale fermierilor români vor avea costuri cu 50% mai mari în perioada următoare, crede Dragoş Telehuz, preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Ialomiţa.

”Noi acum scoatem la vânzare porumb cu 1 leu obţinut cu azotat de 900 de lei tona. Noi credem că ce se întâmplă acum influenţează în primul rând cheltuielile directe. La cheltuieli directe cred că vom avea costuri cu 50% mai mari este clar ce se întâmplă cu îngrăşămintele şi cu carburanţii. Nu au apărut încă politicile comerciale ale furnizorilor, de pesticide, dar nimeni nu se aşteaptă să scadă, ele oricum cresc cu 2% - 3% în fiecare an. Nu ştim ce se va întâmpla la cheltuielile indirecte, este posibil să crească şi presiunea de la arendă. Salariile trebuie să crească pentru că avem inflaţie şi un standard de viaţă din ce în ce mai bun. Salariile din agricultură cresc, în curând vor fi peste medie pentru că din ce în ce mai puţini oameni lucrează în agricultură şi lucrează din ce în ce mai bine”, a declarat Dragoş Telehuz în cadrul conferinţei ZF Agribusiness 2021. Anul producţiilor istorice.

 

Ce a mai declarat Dragoş Telehuz în cadrul conferinţei:

·        Noi suntem aproximativ 250 de ferme, cu suprafeţe de la 5 hectare la peste 4.000 de hectare. La noi la asociaţie se întâmplă nişte lucruri. Nu am reuşit să vindem împreună, părerea mea este că cel mai bun lucru care iese din o asociere este schimbul de informaţie.

·        Avem o problemă logistică. În cultura mare, noi avem mai multe probleme. Una dintre ele este şi faptul că toată lumea se uită către noi întrebători şi ridicând din sprâncene cu privire la procesare şi zootehnie, lucruri care nu fac parte din meseria noastră.

·        Capitalul în fermele de cultura mare lipseşte, iar mai toate problemele noastre ajung la o problemă triplă. Noi avem foarte multe probleme pentru că nu suntem capitalizaţi, în primul şi în primul rând. În 2020, când deja se vedea dezastrul, noi am cerut acces la capital, nu am cerut bani gratis. Aveam nevoie de ceva care a venit anul acesta, Agro IMM Invest, care a mers foarte bine şi care s-a epuizat foarte repede. Odată rezolvată măcar parţial această problemă, am putea să avem stocare unde nu avem nevoie de subvenţionare. Ar elimina presiunea de vânzare din timpul campaniei care blochează portul şi traseele logistice.

·        Lanţul acesta este foarte vulnerabil. În condiţii pe care pandemia de anul trecut ni le-a arătat, noi suntem neputincioşi. Binecuvântările României de poziţionare geografică şi de capacitate de producţie sunt şi blesteme. Zootehnia poate fi o soluţie în o fermă pentru a atenua puţin fluctuaţiile de venit. Când preţul cerealelor este sus, zootehnia pierde bani.

·        Zootehnia, morăritul şi panificaţia sunt meserii foarte complexe, cu o criză de know-how. Sunt domenii care au un consum foarte mare de capital, de forţă de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO