Retail&Agrobusiness

Urmează Gala ZF 2021. În această seară, de la ora 19.00. În căutarea unui nou model de creştere pentru România, dar şi pentru Europa Centrală şi de Est

Evenimentul de anul trecut, care a aniversat 22 de ani de la înfiinţarea ZF, a avut ca temă centrală românii care au reuşit să acceadă în poziţii executive de top în afară - Romanians going global.

Evenimentul de anul trecut, care a aniversat 22 de ani de la înfiinţarea ZF, a avut ca temă centrală românii care au reuşit să acceadă în poziţii executive de top în afară - Romanians going global.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

17.11.2021, 00:05 428

♦ Gala ZF, cel mai important eveniment de business al anului, care în 2021 are loc pe 17 noiembrie, are ca temă identificarea unui nou model de creştere pentru România, dar şi pentru Europa Centrală şi de Est.

În 2020, deşi pandemia de COVID-19 a schimbat puţin formatul, tradiţia de a aborda, în cadrul Galei ZF, subiectele care marchează toată planeta a rămas în picioare. Evenimentul de anul trecut, care a aniversat 22 de ani de la înfiinţarea ZF, a avut ca temă centrală românii care au reuşit să acceadă în poziţii executive de top în afară - Romanians going global. Cu ajutorul lor, participanţii la gala desfăşurată în format online au putut vedea cum arată lumea businessului din afară, cu ce este diferită faţă de România, ce putem învăţa astfel încât să ardem etapele.

Sunt câteva mii sau poate chiar zeci de mii de români expaţi în toate colţurile lumii, din China în SUA şi din Dubai la Varşovia. Predau la universităţi de top din lume, lucrează pentru NASA sau în laboratoarele de cercetare ale unor giganţi. Sunt antreprenori care au pus bazele unor start-up-uri peste hotare sau sunt executivi care conduc businessuri regionale ori globale de top, cu afaceri de zeci şi chiar sute de milioane de euro. Poziţiile la care au ajuns aceşti executivi români arată şi pentru alţii că se poate, că talentul, energia, determinarea şi munca pot aduce un câştig. Pe o parte dintre aceştia, Ziarul Financiar i-a scos în faţă la gala din 2020.

Anul acesta, la cea de-a 18-a ediţie a galei ZF, marcând 32 de ani de la Revoluţie şi 14 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România se află în faţa unei provocări majore: aceea de a găsi un nou model de creştere, care să asigure convergenţa cu Occidentul în următoarele două decenii. În al doilea an pandemic, economia României împreună cu celelalte ţări din estul Europei sunt în faţa unor decizii majore: ce pot schimba în modelele de creştere astfel încât recuperarea decalajului să fie certă, şi nu o fata morgana? 

Din acest punct de vedere, 2022 ar trebui să fie un an de răscruce. Atunci ar trebui să intre primii bani din PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), care ar putea constitui pârghia prin care economiile locale să recupereze într-un ritm mult mai rapid decât până în prezent diferenţele faţă de Vest.

În cadrul galei, Ziarul Financiar lansează catalogul Top 100 cele mai valoroase companii din România, ajuns la ediţia a XVI-a, şi premiază cele mai valoroase zece companii şi bănci din economie. De la prima ediţie, topul a fost realizat în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners – cum se numea la acea dată, în prezent BT Capital Partners. În ultimii trei ani, şi firma de evaluare Veridio a fost partener al ZF în realizarea acestui catalog.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO