Retail&Agrobusiness

Undă verde la fonduri nerambursabile: Kaufland anunţă al doilea apel de proiecte pentru finanţarea ONG-urilor cu 1 milion de euro

Undă verde la fonduri nerambursabile: Kaufland anunţă...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

07.06.2018, 17:36 614

Kaufland anunţă startul celui de-al doilea apel de proiecte de finanţare a ONG-urilor, în data de 21 iunie, oferind fonduri nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro cu scopul de a derula proiecte sustenabile pentru România, arată un comunicat transmis joi de retailer.

„Cea de-a doua sesiune de depunere a proiectelor se va desfăşura pe data de 21 iunie 2018, iar ONG-urile pot depune aplicaţiile online, pe platforma programului disponibilă la www.instaredebine.ro, numai pe această dată, între orele 9.00 şi 16.00”, precizează documentul.

Potrivit reprezentanţilor Kaufland, primul apel lansat la începutul lunii aprilie a fost un succes, cu peste 13.000 de solicitări primite din partea ONG-urilor, prin accesarea platformei, apelarea serviciului de helpdesk sau participarea la ateliere. Kaufland precizează că datorită interesului crescut din partea aplicanţilor în prima sesiune, acum nu va mai exista limită de cereri de finanţare pentru depunere, iar comisia de jurizare va evalua toate solicitările complete, ce îndeplinesc criteriile de aplicare descrise pe site-ul programului, în Ghidul Solicitantului.

Ultima sesiune de depunere a proiectelor pe 2018 va avea loc în luna august.

Coordonatorii programului spun că se adresează tuturor asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor care dezvoltă proiecte în domeniile cultură, sport şi viaţă sănătoasă, valoarea maximă a finanţării acordate pentru un proiect fiind de 235.000 de lei (aproximativ 50.000 de euro). O atenţie specială în finanţare este acordată proiectelor pentru zonele rurale: 25% din totalul proiectelor sprijinite se vor adresa comunităţilor şi beneficiarilor din mediul rural.

„Faptul că primul apel de finanţare a avut un mare ecou, ne reconfirmă imensa nevoie de sprijin a comunităţilor. Suntem un partener dedicat şi ne bucurăm că putem să sprijinim ONG-urile să transpună în realitate ideile pentru o Românie mai bună. Încurajăm cât mai multe organizaţii să acceseze fondurile”, a declarat Anna Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

„Primul apel de proiecte s-a bucurat de un interes foarte mare din partea organizaţiilor neguvernamentale, ceea ce arată câtă nevoie este de astfel de programe în România. Am primit propuneri din aproape toate judeţele ţării, de la organizaţii mici la organizaţii mari; proiecte cu tineri, cu comunităţi rurale, cu meşteşugari, competiţii, festivaluri şi aşa mai departe”, a declarat Ioana Florea, Coordonator al programului În stare de bine, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Iniţiatorii programului au subliniat faptul că revoluţia fiscală a afectat finanţările publice în acest sector, iar ultimii doi ani şi în special anul 2017 au fost dificili pentru ONG-uri din cauza acestor dificultăţi.

„Finanţatorii instituţionali tradiţionali ai sectorului sunt într-o perioadă de pauză sau s-au retras. Mai mult, câteva dintre politicile fiscale care încurajau sectorul asociativ într-o formă sau alta, au dispărut sau au fost puse foarte serios sub semnul întrebării, cum a fost cazul facilităţii 2% anul trecut. ONG-urile compensează cu greu această situaţie, mai ales cele mici, care nu au acces la fondurile structurale”, a precizat Ionuţ Sibian, directorul executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO