Fermierul Istvan Varga: Nu e niciodată la fel producţia. Producem 300- 400 de kilograme de brânză pe lună pe care le vindem la preţuri cuprinse între 50 şi 70 de lei pe kilogram
„Din februarie şi până la sfârşitul lunii decembrie sunt aproape săptămânal la târguri“.
Fermierul Istvan Varga (35 ani), din localitatea Cund, judeţul Mureş, a renunţat la meseria de pedagog şi a început producţia de brânză maturată elveţiană alpină, valorificând astfel superior producţia de lapte din gospodăria familiei, tatăl său, Ştefan Varga, având 20 de vaci de lapte şi 50 de hectare de teren agricol în judeţul Mureş.
„Dacă predai laptele procesatorului în fiecare lună, ai avantajul că nu mai trebuie să îţi baţi capul cu valorificarea, însă eşti dependent de acel producător care îţi oferă un preţ de abia acoperi costurile de producţie. Dacă îl valorifici tu superior, rişti să produci ce nu vrea piaţa, la un preţ pe care nu-l acceptă piaţa şi să rămâi cu marfa. Noi reuşim să vindem cam tot ce producem“, a declarat pentru ZF Istvan Varga, care a făcut mai multe cursuri de specializare în meseria de tehnician în prelucrarea laptelui.