Retail&Agrobusiness

Ţigările ar urma să se scumpească din iunie, ca urmare a creşterii accizei

Ţigările ar urma să se scumpească din iunie, ca...

Autor: Mona Scarisoreanu

08.05.2017, 17:40 9972

Ţigările ar urma să se scumpească începând cu luna iune, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din piaţă. Creşterea preţului este determinată de anunţul guvernului de a implementa un calendar de creştere a accizei la produsele din tutun pentru perioada 2017-2022.

Scopul acestei decizii a executivului este majorarea încasărilor bugetare.

“Nu putem confirma această informaţie fiindcă, deşi taxele reprezintă componenta principală a preţului ţigaretelor, companiile producătoare trebuie să ţină cont şi de alte costuri în stabilirea propriilor politici de preţ”, au răspuns, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii British American Tobacco.

Într-un comunicat de presă este transmis mesajul Gemmei Webb, CEO al British American Tobacco: ”Considerăm că introducerea unui calendar de acciză pentru următorii cinci ani este o măsură care oferă sustenabilitate atât veniturilor bugetare din taxarea tutunului cât şi industriei producătoare, a doua cea mai importantă pentru bugetul statului. Tocmai de aceea, apreciem faptul că decizia Guvernului a implicat şi consultări cu industria. British American Tobacco a susţinut că un calendar clar de acciză va asigura creşterea şi sustenabilitatea veniturilor bugetare din taxarea comerţului legal fără a prejudicia eforturile în desfăşurare pentru diminuarea traficului ilicit.

Iniţiativa Guvernului permite proiectarea încasărilor la bugetul de stat pentru o perioadă de timp rezonabilă, oferind în acelaşi timp producătorilor stabilitatea necesară desfăşurării activităţii şi continuării investiţiilor în România.

Menţionăm că, deşi taxele reprezintă componenta principală a preţului ţigaretelor, companiile producătoare trebuie să ţină cont şi de alte costuri în stabilirea propriilor politici de preţ. British American Tobacco a făcut şi continuă să facă eforturi logistice şi financiare importante pentru a se conforma Legii de transpunere a Directivei Europene a Tutunului într-un timp considerabil mai mic faţă de cel prevăzut de Directivă. Reamintim faptul că transpunerea întârziată a Directivei a lăsat producătorilor doar 30 de zile pentru adaptarea producţiei şi a redus la jumătate timpul acordat pentru curăţarea pieţei de produsele conforme vechii legislaţii. Consecinţele transpunerii tardive şi, până în momentul de faţă, incomplete a Directivei Europene a Tutunului se vor face simţite şi în anul 2017”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO