Iulia Căruţaşu, originară din Buzău, a început să cultive cătină în urmă cu şase ani, după ce a folosit timp de mult vreme această plantă şi a dezvoltat o pasiune pentru ea. A pornit cu o suprafaţă de câţiva zeci de metri pătraţi, ajungând în prezent la 14 hectare cultivate şi o producţie anuală de peste 50 de tone de cătină ecologică, pe care o prelucrează pentru a produce ceai sau ulei, sub brandul Energovita.
„Avem 14 hectare de cătină în prezent. Cultivăm cătină în sistem intensiv, avem soiuri certificate şi recunoscute ca fiind ecologice, îmbogăţite cu proteine şi vitamine faţă de soiurile normale sau de cătina sălbatică. Am plecat de la ideea de a face produse sănătoase, pentru că noi am consumat cătină înainte de a o produce şi am văzut care sunt beneficiile ei, motiv pentru care am ales să înfiinţăm cultura în sistem ecologic“, spune Iulia Căruţaşu, cofondatoarea brandului Energovita. Clima schimbătoare hotărăşte producţia agricolă dintr-un an, subliniază antreprenoarea, dar forţa de muncă este cel mai important factor din agricultură, iar lipsa acesteia e cea mai mare provocare pentru un antreprenor în domeniu. „Găsim greu forţă de muncă, dar conservăm oamenii pe care îi avem.“