Retail&Agrobusiness

Soluţii pentru viitor?„Sprijiniţi investiţiile autohtone greenfield şi creaţi liste de «bună purtare» pentru companii“

Dragoş Damian CEO al Terapia Cluj

Dragoş Damian CEO al Terapia Cluj

Autor: Iulian Anghel

22.06.2018, 00:04 167

România nu are nevoie de  planuri eroice multianuale care se dovedesc, în final, neexecutabile. Paşi mici şi simpli sunt făcuţi mult mai bine decât planurile cincinale. Pentru in­dus­trie, lucrurile sunt simple, explică, într-un articol de opinie (vezi www.zf.ro) Dragoş Damian CEO al Terapia Cluj şi Bogdan Cră­ciunaş, director economic al ace­leiaşi companii.

În primul rând, spun ei, este nevoie de facilităţii fiscale pentru com­ponenta autohtonă a inves­tiţiilor greenfield. Pentru asta este nevoie ca în Codul fiscal să fie introdusă o facilitate fiscală prin care compania care efectuează o investiţie greenfield să beneficieze de o de­ductibilitate suplimentară a amortizării acelei investiţii de 150%-200%: „Cu alte cuvinte, pentru o in­vestiţie de 100 lei investitorul va avea o facilitate fiscală prin deducerea din im­pozitul pe profit a unei amortizări de 150-200 lei“.

Este nevoie, în al doilea rând, de crearea unei liste de „bună purtare“ a contribuabililor, iar companiile de pe această listă să aibă anumite beneficii. Ar fi, mai apoi, nevoie de crearea unui cadru legal simplificat pentru programele de Internship şi, nu în ultimul rând, de eliminarea din cate­goria beneficiilor în natură a anumitor cheltuieli.

„În prezent, Codul fiscal prevede că anumite tipuri de cheltuieli sunt beneficii de natură salarială şi trebuie impozitate la nivelul salariatului. Având în vedere că aceste cheltuieli au principal scop retenţia personalului, ar trebui să nu fie considerate beneficii în natură. Această măsură ar aduce atât relaxare fiscală cât şi o legiferare a unei practici existente şi care a generat decizii de impunere mari la companiile cu mulţi angajaţi“, comentează cei doi autori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO