Retail&Agrobusiness

Şeful DuPont Pioneer, americanii care fac 12 mld. dolari din seminţe: „Jumătate din fermierii români cu care lucram la început aveau irigaţii, acum 90% au asemenea instalaţii“

Paul Schickler

Paul Schickler

Autor: Gabriel Razi

27.04.2015, 19:00 1242

Gigantul american are o fabrică în Ilfov, a doua cea mai mare din regiune, care produce seminţe ce pot acoperi 1,2 mil. hectare. Cea mai mare parte a afacerilor de 70 milioane de dolari din seminţele produse în România sunt acoperite de porumb şi de floarea-soarelui.

Fermierii români sunt unul dintre punctele de interes ale gigantului ame­rican DuPont Pioneer, o afacere de 12 mld. dolari anual din seminţe agricole pro­­fe­­sio­nale, după ce piaţa locală s-a co­nectat la fluxurile mondiale de materii prime agricole, iar agricultura a ajuns să aibă o masă critică de fermieri cu apetit pentru investiţii în utilaje agricole sau irigaţii.

Americanii de la DuPont Pioneer mai au mult spaţiu de creştere pe piaţa locală având în vedere că încasările din România acoperă doar 0,5% din afacerile lor cu seminţe la nivel mondial.

 „Vom continua să creştem aici. Când am început productivitatea noastră era la jumătate şi pentru că nu exista infrastructură“, a spus Paul Schickler, preşedintele producătorului de seminţe american, prezent la Bucureşti într-o scurtă vizită la sfârşitul săptămânii trecut.

DuPont Pioneer multiplică seminţe în România prin intermediul unei reţele de 80 de fermieri ce cumulează 16.000 de hectare de teren arabil. Miza afacerilor americanilor sunt vânzările de seminţe de porumb şi de floarea-soarelui pe care le procesează într-o unitate în care au investit până acum 50 milioane de dolari. Fabrica a fost ridicată în Găneasa, Ilfov la câteva zeci de kilometri de Bucureşti.

„Jumătate din fermierii cu care lucram aveau irigaţii, acum 90% au asemenea instalaţii“, a spus Schickler, referindu-se la producătorii agricoli locali care multiplică seminţe pentru gigantul american.

Lupta pentru supremaţie pe piaţa internaţională a seminţelor agricole profesionale este acerbă, iar corporaţiile americane au luat prim-planul de câteva decenii. Competiţia la vârf se dă atât în România, cât şi în alte zone strategice între DuPont Pioneer şi casa rivală Monsanto. „Suntem din anii ’70 aici, am văzut resursele şi potenţialul de dezvoltare. Prima reprezentanţă comercială am deschis-o în 1992“, a spus Paul Schickler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO