Retail&Agrobusiness

De ce s-a scumpit untul cu 22% într-un an? Şeful Unilact Transilvania: „De când sunt eu în industria lactatelor, nu am mai văzut preţ la unt atât de mare. Chinezii consumă mult mai multe lactate decât în urmă cu 10 ani“

De ce s-a scumpit untul cu 22% într-un an? Şeful...

Autor: Roana Rotaru

19.02.2018, 19:45 2383

În top cinci al celor mai mari creşteri de preţuri la alimente în 2017 au fost ouăle, care s-a scumpit cu 43%, untul cu 23%, fructele proaspete cu 11%, carnea de porc cu 6% şi carnea de vacă, al cărei preţ a crescut cu 5%, arată datele Institutului de Statistică.

În total, preţurile la alimente au crescut în medie cu 4,07%, ceea ce a dus la o inflaţie de 3,32% anul trecut. Cartofii s-au ieftinit cu 9%, preţul pâinii a crescut cu 2,3%, uleiul a stagnat, preţul la zahăr a crescut cu 1%, iar cel la vin şi bere cu circa 1%. 

Ouăle au început să se scumpească în toamna anului 2017 din cauza scandalului contaminării cu insecticidul Fipronil, când la nivelul UE, mai multe ţări au fost nevoite să îşi reducă efectivele de păsări, potrivit datelor din piaţă. Ca urmare, în România au intrat mai puţine ouă din import. 

„Ouăle au fost foarte ieftine în ultimii ani, sub pragul de rentabilitate, din cauza importurilor, însă preţul pieţei nu a fost unul real. Noi când am ajuns în toamnă la un preţ rentabil, lumea spunea că s-au scumpit ouăle şi că producătorii s-ar umple de bani. 0,50 lei făra TVA este un preţ la care un producător înţelege ceva din ceea ce munceşte. Acum iar s-au ieftinit ouăle, undeva la 0,37-0,38 lei bucata, un prag aproape minim de rentabilitate, în sistem de avarie. Eu invit pe oricine să producă ouă la un preţ de 0,30 lei bucată, să vadă dacă ar munci pe banii ăia“, a declarat pentru ZF Florin Neagu, administratorul grupului de firme Albert din Dâmboviţa, care produce ouă marca Albert Smart Eggs.  Un ou se vinde acum cu circa 0,8-1,2 lei.

Marius Bîcu, şeful companiei Unlicat Transilvania, care produce lactatele marca De la Ferma, spune că de când activează în industria lactatelor nu mai vâzut un preţ atât de mare la unt, de circa 32 lei (7 euro) pe kilogram, cât a fost în perioada scumpirilor. Pe pachetul de 200 g înseamnă 6-7 lei. 

„Am auzit mai multe explicaţii pentru scumpirea laptelui şi implicit a produselor lactate. Unii spun că chinezii au început să consume mai multe lactate, ceea ce acum 10 ani nu se prea întâmpla, deci o importantă parte din producţia UE a mers în China. Alţii spun că preţurile fluctuează în funcţie de stocurile de lapte praf şi de unt de la nivelul UE. Untul poate fi congelat şi stocat mai mulţi ani, iar în funcţie de cum se epuizează şi se reface acel stoc, preţurile fluctuează ca la bursă“, a spus Mariu Bîcu.

În ceea ce priveşte fructele, Aurel Tănase, preşedintele Organizaţiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume şi Fructe, pune scumpirea de 11% a fructelor din 2017 pe seama îngheţurilor târzii din primăvară care au afectat producţiile, pe lipsa asocierii şi pe o creştere a costurilor de producţie. 

„În aprilie 2017, când pomii erau deja înfloriţi, a venit îngheţul, iar recoltele de fructe au fost afectate cu până la 80%. În al doilea rând, producătorii nu sunt organizaţi în asociaţii, oferta nu este concentrată într-un singur loc. Oamenii vând fructe la marginea şanţului. Nu au spaţii de depozitare. În plus, au mai crescut şi cheltuielile cu energia, forţa de muncă, iar leul s-a devalorizat“, a spus Aurel Tănase.   

Producătorii de carne de porc spun însă că nu au resimţit o creştere a preţului cărnii  de  cărnii de porc de 5,5% în 2017, aşa cum arată datele de la Statistică, acest sector fiind puternic afectat de fluctuaţii de preţ. 

Fermierii vând carnea de porc în viu spre abatoare la un preţ de 4,8 lei plus TVA, un preţ apropiat de costul de producţie, potrivit datelor din piaţă.

„Nu am făcut o medie, dar noi în fiecare an avem fluctuaţii de preţ. Câştigăm în sezonul de grătare, dar pierdem în afara sezonului“, a spus  Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România. 

Deşi anul 2017 a fost un an în care ministerul Agriculturii anunţa producţii record la majoritatea culturilor, importurile de alimente ale României au atins recordul istoric de 6,5 miliarde de euro şi deficitul comercial cu aceste produse au marcat recordul de 1,7 miliarde de euro, potrivit statisticilor oficiale.

Datele INS arată că în 2017 valoarea totală a importurilor României a fost de 75,6 miliarde de euro, din care 8,7% (6,5 miliarde de euro) au reprezentat importurile de produse alimentare, băuturi şi tutun. 

Valoarea totală a exporturilor României a fost de 62,6 miliarde de euro în 2017, din care 7,8% (4,8 miliarde de euro) au reprezentat exporturile de produse alimentare, băuturi şi tutun.

Raportând importurile alimentare de 6,5 miliarde de euro la exporturile de 4,8 miliarde de euro realizate anul trecut, a rezultat un deficit comercial, la capitolul alimente, de 1,7 miliarde de euro - un record al perioadei postdecembriste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO