Retail&Agrobusiness

Românii îşi apără pădurile: Peste 11.000 apeluri la 112 au vizat transporturi ilegale de lemne în ultimii patru ani

Românii îşi apără pădurile: Peste 11.000 apeluri la...

Autor: Diana Grigore

12.01.2019, 17:23 994

Ministerul Apelor şi Pădurilor a precizat, într-un răspuns la o interpelare, că în perioada octombrie 2014 - noiembrie 2018, au fost înregistrate 55.380 de apeluri la 112 privind transporturile de lemne, dintre care 11.001 au fost cazuri de transporturi ilegale.

„Referitor la numărul de apeluri înregistrate la 112 din momentul punerii în funcţiune a sistemelor de urmărire a materialelor lemnoase şi până în prezent, vă aducem la cunoştinţă faptul că în intervalul 9.10.2014 - 21.11.2018 au fost înregistrate 55.380 apeluri din care 42.610 transporturi legale, 11.001 transporturi ilegale şi 1.769 în care apelantul nu a putut comunica numărul maşinii”, a transmis subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor Constantin-Dan Deleanu, într-un răspuns oferit la începutul lunii decembrie a anului trecut, la o întrebare a senatorului PNL Mario Oprea.

Constantin-Dan Deleanu a amintit de aplicaţiile implementate de minister privind transportul materialelor lemnoase.

„În anul 2014 s-au dezvoltat şi implementat aplicaţiile Woodtracking (obligatorie pentru toţi operatorii economici ce pun în circulaţie materiale lemnoase) şi IWoodtracking (destinată agenţilor constatatori- personal silvic, poliţişti, jandarmi, etc). În anul 2016, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a realizat aplicaţia pentru mobil -Inspectorul Pădurii-, o variantă simplificată a aplicaţiei -Iwoodtracking-, destinată populaţiei. Aplicaţia pentru mobil -Inspectorul Pădurii- este disponibilă în continuare gratuit pentru platformele mobile, iar Ministerul Apelor şi Pădurilor nu a întrerupt şi nu va întrerupe funcţionarea acesteia”, a adăugat reprezentantul ministerului.

Populaţia poate descărca aplicaţia „Inspectorul Pădurii” de pe site-ul Ministerului Apelor şi Pădurilor, mai precizează sursa citată.

Răspunsul Ministerului Apelor şi Pădurilor vine ca urmare a unei întrebări adresate ministrului Ioan Deneş, în luna noiembrie a anului trecut, de către senatorul liberal Mario-Ovidiu Oprea.

„Domnule ministru, presa ultimilor ani a prezentat un număr uriaş de materiale despre defrişările din pădurile României. Măsurile autorităţilor nu au fost la fel de eficiente. În urma sesizărilor venite din partea populaţiei, prin aplicaţia Inspectorul pădurii, câte controale au făcut regiile din subordinea dumneavoastră şi câte amenzi au fost aplicate pentru tăieri neautorizate de arbori şi pentru transporturi ilegale de lemne?”, a întrebat Mario Oprea.

Ministerul Apelor şi Pădurilor mai spune că nu deţine informaţii privind numărul sancţiunilor aplicate pentru tăieri neautorizate şi transporturi ilegale de lemne, recomandându-i liberalului să se adreseze Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO