Retail&Agrobusiness

România şi-a dublat producţia de cereale în ultimii zece ani şi a ajuns în 2018 la o producţie record

Agrobusiness 2019

România şi-a dublat producţia de cereale în ultimii...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

21.06.2019, 09:42 1158

Preţul mediu de achiziţie pe piaţa internă la grâu a fost în 2018 de 0,71 lei /kg, iar la porumb de 0,63 lei/kg, conform MADR.

Cu o producţie de peste 31 de milioane de tone, România s-a situat anul trecut pe locul trei în ceea ce priveşte cantitatea recoltată de cereale, dupa Franţa şi Germania, arată datele de la Eurostat. Cu toate că producţia României aproape că s-a dublat în ultimul deceniu nu a ajuns din urmă campioana Franţa, care realizează o producţie dublă de cereale.

Cu toate acestea, România s-a situat pe primul loc la cantitatea de porumb recoltată şi la cea de floarea-soarelui, iar pe locul patru la grâu. Astfel, România a avut o producţie de 10 milioane de tone de grâu, în creştere cu 1,3% faţă de anul precedent, datorată vremii favorabile. Astfel, România a urcat şi o poziţie în clasamentul UE, de pe locul 5 pe locul 4. În 2017, producţia locală de grâu a fost de 9,87 milioane de tone, potrivit Institului Naţional de Statistică. Producţia de porumb a României în 2018 a fost de 18 milioane de tone, în timp ce cea de floarea-soarelui s-a situat la circa  trei  milioane de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO