Retail&Agrobusiness

România produce 5% din merele din UE. Golden Delicious, cel mai cultivat soi, este produs în principal în Italia, Franţa şi România

România produce 5% din merele din UE. Golden Delicious,...

Autor: Florentina Niţu

06.01.2022, 09:00 301

România a produs peste jumătate de milion de tone de mere în 2020, în pofida anului agricol secetos, ceea ce înseamnă 4,5% din totalul Uniunii Europene, situându-se pe locul cinci în topul celor mai mari producători, conform cata­lo­gului „Cifre-cheie pe lan­ţul alimentar european – 2021“, publicat recent de Comisia Europeană.

De asemenea, România are avantajul că produce cel mai important soi din UE. „În 2017 (ultimul an pentru care există date disponibile – n. red.), cea mai comună varietate de mere de desert cultivate în UE a fost Golden Delicious, în principal recoltate în Italia, Franţa şi România“, arată datele Comisiei Europene.

În 2020 au fost recoltate circa 36,8 milioane de tone de fructe din ţările UE, din care 14,3 milioane de tone au fost fructe cu sâm­buri (mere şi pere), conform sursei citate anterior. Spania (30,4%) şi Italia (23,2%) au fost principalii producători de fructe, fructe de pădure şi nuci din UE. Polonia (30%) şi Italia (20,8%) împreună reprezentau aproximativ jumătate din toate merele recoltate în UE, conform datelor de la Comisia Europeană.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO