Retail&Agrobusiness

România, pe locul şapte în Europa la consumul de băuturi răcoritoare. Fiecare român consumă circa 190 de litri de băuturi cu bule, apă minerală, sucuri din fructe şi energizante

România, pe locul şapte în Europa la consumul de...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

09.10.2019, 07:00 1733

România s-a poziţionat pe locul şapte în Europa la consumul total de băuturi răcoritoare, cu un volum de peste 3,7 miliarde de litri, arată datele UNESCA, asocia­ţia euro­peană care reprezintă producătorii din industria de profil.

Pe primele locuri la consum au stat Germania, Italia şi Franţa, cu un consum de 6-7 ori mai mare decât cel din România. În ultimii ani, consumul de băuturi răcoritoare a fost pe o pantă ascendentă după ce în 2013-2014 a cu­nos­cut o perioadă de declin.

Cu toate acestea, românii continuă să rămână mari con­su­matori de băuturi răcoritoare, consumul per capita ajun­gând la circa 190 de litri per capita anual. Deşi este sub ni­velul din Germania sau Italia, consumul per capita din Ro­mâ­nia se caracterizează printr-un nivel mare de băuturi cu „bule“.

Conform calculelor ZF, 46% din consumul de băuturi răcoritoare (apă, sucuri, băuturi carbogazoase şi necarbogazoase) este reprezentat de băuturile cu bule şi cele gata preparate aşa cum este cafeaua, iced-tea, dar şi energizante şi băuturi cu mai puţin de 25% suc din fructe.

Astfel, circa 87 de litri per capita de băuturi cu bule şi energizante consumă un român în medie într-un an, sub media europeană de 94 de litri per capita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO