Retail&Agrobusiness

România nu reuşeşte să-şi acopere consumul intern de legume în mijlocul iernii, deşi este al nouălea producător din UE

România nu reuşeşte să-şi acopere consumul intern de...

Autor: Florentina Niţu

13.01.2022, 10:00 251

În 2020, România a produs 2,34 mi­lioa­ne de tone de legume proas­pete (in­clusiv pepeni), situându-se pe lo­cul 9 în UE în topul celor mai mari producători, arată datele Eurostat. Astfel, cu 4,3% din populaţia UE, Ro­mânia a realizat 3,6% din produc­ţia de legume, conform calculelor ZF făcute pe baza statisticilor.

Cultura de cartofi este înregistra­tă separat în statisticile UE, iar în ce­ea ce priveşte România ea a fost de 2,6 milioane de tone în 2020. La aceas­ta România s-a situat pe locul 6 în UE, cu o pondere de aproape 5% din to­tal. Cu toate acestea, în plină iarnă, în supermarketuri şi hiper­marketuri – in­diferent de reţea sau acţionariat, acolo unde se vinde cea mai mare par­te din mâncare şi de unde se apro­vi­zio­nează cei mai mulţi români cu fruc­te şi legume – stocul cu produse locale este limitat şi în anu­mi­te cazuri inexis­tent. De ce nu reu­şim să produ­cem legume pentru a aco­peri consu­mul intern?

„România produce mult, dar nu atât de mult cât ar trebui în spaţii pro­te­jate - sere şi solarii - ca în Olanda, Fran­ţa sau Spania, pentru că investi­ţi­ile sunt mari, iar acum că s-a scumpit ga­zul costă foarte mult să produci“, spune Ionuţ Lăscaie, pre­şe­dinte al Cooperativei Agricole de la Lunguleţu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO