Retail&Agrobusiness

România este pe locul patru în UE la exportul de grâu în destinaţii „exotice“

România ar urma să exporte peste 4,7 milioane de tone de grâu până la finalul sezonului comercial, la 31 iunie 2015

România ar urma să exporte peste 4,7 milioane de tone de grâu până la finalul sezonului comercial, la 31 iunie 2015

Autor: Gabriel Razi

16.04.2015, 00:05 142
Companiile înregistrate local au exportat 2,1 milioane de tone de grâu în destinaţii extracomunitare în primele opt luni (perioada 1 iulie 2014 - 7 aprilie 2015) ale sezonului comercial curent, arată situaţia licenţelor de export emise de Comisia Europeană.
 
Volumul exportat în destinaţii extracomunitare înseamnă 28% din recolta din vara trecută şi poziţionează România pe locul patru în UE. Primii trei jucători sunt Franţa (7,8 mil. tone), Germania (6,5 milioane de tone) şi Olanda (2,8 milioane de tone).
 
Exporturile făcute în acest interval de România înseamnă 8,4% din totalul livrat în acest interval de cele 28 de economii ale Uniunii Europene.
 
Poziţia României pe piaţa de export a grâului are implicaţii pentru comercianţii de materii prime agricole, fermieri, procesatori sau transportatori. Volumele exportate au impact şi asupra balanţei de comerţ exterior pentru produse agroalimentare având în vedere că grâul aduce 1 miliard de euro la exporturi şi este în acelaşi timp cel mai important produs de export al agriculturii locale.
 
România ar urma să exporte peste 4,7 milioane de tone de grâu până la finalul sezonului comercial la 31 iunie 2015.
 
Pieţele de export extracomunitare, cele pentru care Comisia Europeană emite certificate de export, sunt şi cele mai dinamice în plasarea de comenzi în porturile româneşti în ultimii ani. În astfel de destinaţii pleacă cu precădere grâul ce are specificaţii pentru industria de panificaţie şi mai puţin volume încadrate ca şi furaje.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO