Retail&Agrobusiness

România este pe locul 19 în UE la preţul cărnii de vită: cotaţia este cu 40% mai mică decât a liderului

România este pe locul 19 în UE la preţul cărnii de...

Autor: Gabriel Razi

16.01.2015, 17:27 10769

Preţul cărnii de tăuraş şi de vită în carcasă este pe locul 19 în Uniunea Europeană în funcţie de preţurile acestor produse în luna decembrie a anului trecut, arată datele Comisiei Europene. Carnea de tăuraş se vindea în medie cu 270 euro/100 kilograme iar cea de vacă la 204 euro/100 kilograme.

“Preţurile s-au dus în jos şi la carne şi la lapte din cauza embargoului pus Rusiei. Ţările vecine cum ar fi Ungaria şi Polonia, nu mai livrează acolo şi se îndreaptă cu marfa către România”, spune Claudiu Daviţoiu, proprietarul Agroindaf Afumaţi, o fermă de 1.000 de bovine.

Cotaţia tăuraşilor a scăzut cu 2,8% în ultimele şase luni iar preţul vacilor pe piaţa cărnii s-a redus cu 17% în acelaşi interval.

“Noi vindem animalele în viu. Tăuraşii în viu se vând în jur de 6 lei/kilogram iar vacile la 4,4 lei/kilogram. Randamentul între animalul în viu şi carcasă este de aproximativ 50%”, spune Daviţoiu.

Pe liniile de procesare ale abatoarelor ajung în special tăuraşii, vacile ieşite din perioada de lactaţie şi bovinele crescute special pentru carne. Tăuraşii sunt trimişi spre sacrificare când ajung la aproximativ 500 de kilograme, adică după un an şi jumătate de la naştere iar vacile de lapte sunt sacrificate abia după ce ies din perioada de lactaţie, adică 6-7 ani şi ajung la circa 600-800 kilograme.

România este pe locul zece în Uniunea Europeană cu un şeptel de 2 milioane de bovine iar la producţia de lapte este abia pe locul 18 cu 621.000 de tone în primele zece luni ale anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO