Retail&Agrobusiness

România a exportat cu 30% mai multă carne de porc în primele nouă luni ale anului faţă de perioada similiară a anului precedent

România a exportat cu 30% mai multă carne de porc în...

Autor: Roana Rotaru

27.12.2016, 14:11 550

​Exportul de carne de porc a crescut cu 30% în primele nouă luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 35,4 mil. de euro, aproape cât s-a exportat în întreg anul 2015, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cu toate acestea, din punct de vedere valoric, România a importat de 7 ori mai multă carne de porc decât a exportat, rezultând astfel un deficit comercial de peste 217 mil. euro în perioada ianuarie-septembrie 2016, potrivit aceleiaşi surse.

„Cea mai mare partea a exporturilor este alcătuită din produse procesate, adică produse cu valoare adaugată ridicată, probabil de acolo a apărut această creştere a exporturilor din punct de vedere valoric. Faptul că importăm de 7 ori mai mult porc decât exportăm nu este o chestiune atât de anormală, să nu credeţi că suntem singura ţară din Europa în care se întâmplă lucrul acesta. Că noi avem un deficit de 40% de carne…sunt ţări care au 20%, care au 5% sau ţări care au excedent precum Germania, Danemarca”, a declarat pentru ZF Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Porci din România (ACPR).

În primele nouă luni ale anului România a exportat carne de porc la un preţ mediu de 1,65 euro pe kilogram, cu 17% mai ieftin faţă de perioada similară a anului precedent, când preţul mediu de vânzare a cărnii de porc la export era de 1,98 euro pe kilogram, potrivit calculelor ZF realizate pe baza datelor furnizate de INS.

 „În primele cinci luni din an preţul cărnii de porc a fost dezastros în toată Europa, era logic să se ducă în jos preţurile, nu numai la noi, ci în toată Europa”, a explicat Ioan Ladoşi.

România a importat în 2015 carne de porc de 309 mil. euro cam la acelaşi nivel faţă de anul precedent, importurile înregistrând o creştere uşoară de 2%, potrivit INS. Totodată, anul trecut exporturile de carne de porc s-au situat în jurul valorii de 35 mil. euro, în scădere cu 10% faţă de anul precedent, potrivit aceleiaşi surse.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO