Retail&Agrobusiness

Restaurantele şi barurile, o piaţă de 15-17 mld. lei şi 400.000 de salariaţi, a cărei soartă rămâne sub semnul întrebării. Ieşitul în oraş ar putea deveni un lux

Restaurantele şi barurile, o piaţă de 15-17 mld. lei...

Autor: Cristina Roşca

09.05.2020, 11:21 5685

♦ Nici după ce îşi va deschide uşile pentru clienţi industria nu va arăta ca înainte de 15 martie, urmând în viitorul apropiat să existe o nouă realitate.

Restaurantele, cafenelele şi barurile au descuiat uşile dar nu au voie să le deschidă pentru a primi primii clienţi după deja două luni de pauză. Mai exact, pro­prie­tarii de localuri spun că sunt gata să îşi reia activitatea „şi mâine“, dar au nevoie de acordul autorităţilor care încă nu înaintează o dată.

Există doar o certitudine, că aceas­tă dată nu va fi 15 mai, când îşi vor relua activitatea saloanele de înfrumuseţare, muzeele şi cabinetele stomatologice. În cazul restaurantelor, cafenelelor şi ba­ru­rilor data se va decide în funcţie de evoluţia numărului de cazuri.

Prelungirea acestui termen însă în­seam­nă intrarea în moarte clinică pentru multe afaceri care nu vor mai redeschide după aceea. De altfel, jucă­to­rii din piaţă estimează că piaţa de restaurante, cafenele şi baruri s-ar putea înjumătăţi în 2020 pe fondul pandemiei actuale, la

8-9 mld. lei. La fel, ar putea şterge cu buretele 30-40% din numărul de firme şi localuri şi ar putea duce la dispariţia a 30.000-50.000 de locuri de muncă.

Piaţa de restaurante, cafenele şi baruri este una dintre cele mai lovite din economie de pandemia de Covid-19. Este vorba de o industrie de 15-17 mld. lei şi de 36.000-40.000 de localuri care sunt închise şi aşteaptă aprobarea autorităţilor pentru a redeschide.

Ce este important de spus însă este că nici după ce îşi va deschide uşile pentru clienţi, industria nu va arăta ca înainte de 15 martie, urmând în viitorul apropiat să existe o nouă realitate. Spaţiile din restaurante, dar şi din ca­fe­nele şi baruri, vor fi reconfigurate pen­tru a se menţine distanţa recomandată de 1,5-2 metri între clienţi. Astfel, numărul de locuri din interior sau de pe terasă se va reduce considerabil. Însă nu doar atât, şi încasările se vor reduce. Angajaţii restaurantelor vor fi nevoiţi să poarte în permanenţă mască şi mănuşi. Aceste echipamente înseamnă însă costuri suplimentare pentru proprietari.

Astfel, preţurile din restaurante, ca­fe­nele şi baruri ar putea creşte ca urmare a costurilor suplimentare cu care se confruntă proprietarii de localuri, încât ieşitul în oraş ar putea deveni un lux.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO