Retail&Agrobusiness

Reacţia ministrului Agriculturii după ce Azomureş, unul din cei mai mari producători de îngrăşăminte din ţară, a anunţat sistarea producţiei: „Voi propune spre analiză Guvernului măsuri concrete pentru susţinerea fermierilor şi menţinerea stabilităţii producţiei de produse agricole primare şi produse agroalimentare procesate”

Reacţia ministrului Agriculturii după ce Azomureş,...

Autor: Florentina Niţu

06.12.2021, 17:22 1114

Adrian Chesnoiu, noul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, caută soluţii pentru susţinerea fermierilor şi menţinerea stabilităţii producţiei de produse agricole primare şi produse agroalimentare procesate, după ce Azomureş, unul din cei mai mari producători de îngrăşăminte din ţară, care face parte din grupul elveţian Ameropa, a anunţat oprirea producţiei, se arată într-un comunicat de presă al ministerului de resort.

„Evaluăm impactul economic şi social generat de sistarea temporară a producţiei de fertilizanţi. Suntem preocupaţi de menţinerea producţiei agricole la un nivel care să asigure necesarul de consum la preţuri care să nu afecteze populaţia. Voi propune spre analiză Guvernului măsuri concrete pentru susţinerea fermierilor şi menţinerea stabilităţii producţiei de produse agricole primare şi produse agroalimentare procesate”, a declarat Adrian Chesnoiu. În comunicatul de presă nu sunt menţionate măsurile, iar la solicitarea ZF, reprezentanţii departamentului de comunicare din cadrul ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au spus că vor reveni în curând cu aceste informaţii.

Între timp, Chesnoiu a pus o echipă de specialişti să lucreze la identificarea unor soluţii viabile ce pot fi implementate imediat pentru a preveni scăderea producţiei agricole şi a limita efectele în evoluţia preţurilor produselor agricole primare din recolta anului viitor. Acest lucru are loc în contextul în care Azomureş este producătorul de îngrăşăminte pe bază de azot care asigură 50% din fertilizanţii necesari agriculturii româneşti, iar scăderea producţiei de îngrăşăminte ar putea creşte riscul reducerii producţiei de anului viitor cu până la 30%, ceea ce ar însemna o recoltă de cereale de circa 24-25 mil. tone, faţă de 31 mil. tone, cât sunt estimările pentru anul agricol 2021.

Azomureş, cu afaceri de 1,8 mld. lei în 2020, au anunţat că urmează să înceapă pregătirile pentru oprirea temporară a activităţilor de producţie, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO