Retail&Agrobusiness

Radiografia producţiei de haine şi încălţăminte. România este cel mai mare producător din Europa cu 9.000 de firme care angajează 400.000 de salariaţi

ANALIZĂ

Hainele şi încălţările realizate local iau drumul Occidentului, exportul reprezentând de regulă 99% sau chiar 100% din totalul producţiei.

Hainele şi încălţările realizate local iau drumul Occidentului, exportul reprezentând de regulă 99% sau chiar 100% din totalul producţiei.

Autor: Cristina Roşca

25.10.2019, 18:24 1306

♦ Piaţa locală are o tradiţie de secole în industria textilă, de îmbrăcăminte şi încălţăminte ♦ După căderea comunismului industria a supravieţuit, însă s-a tranformat într-o destinaţie ieftină de producţie pentru brandurile de modă din Occident care angajau producătorii locali în sistem lohn, astfel că valoarea adăugată a fabricilor e minimă, iar preţurile încasate sunt pe măsură ♦ De aceea, salariile plătite erau şi sunt în continuare de multe ori minimul pe economie.

România este cel mai mare producător de haine şi pantofi din Europa, mărci pre­cum Armani, Dolce­&­Gab­bana, Zara, Max Mara sau Nike lucrând cu producători locali, con­form celui mai recent raport (ediţia 2019) al Clean Clothes, o organizaţie care grupează mai multe sindicate din industria de profil şi mai multe organizaţii non-guvernamentale. Acesta identifică câteva zeci de branduri - de lux şi mass market -, unele dintre cele mai mari din lume, care îşi pun pe etichete sintagma „made in Romania“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO