Retail&Agrobusiness

Proprietarul Azomureş şi Ameropa, arest în absenţă în Rusia

Proprietarul Azomureş şi Ameropa, arest în absenţă...

Autor: Gabriel Razi

09.02.2015, 17:53 8234

Magnatul elveţian Andreas Zivy, proprietarul holdingului Ameropa, are un nou mandat de arestare pe numele său emis astăzi de un tribunal din Moscova ca urmare a implicării sale într-un caz de deturnare de fonduri ce are în centru producătorul de îngrăşăminte rus Togliattiazot, unul dintre cei mai mari producători de azotat de amoniu din lume.

Autorităţile de la Moscova au emis primele mandate de arestare pe numele celor implicaţi în acest dosar încă de la sfârşitul anului trecut. Mandat de arestare în absenţă alături de Zivy are şi Vladimir Makhlay, preşedintele producătorului de îngrăşăminte din regiunea rusă Samara.

Procurorii ruşi susţin că produsele Togliattiazot au fost vândute în perioada 2008-2011 la preţuri reduse companiilor elveţiene Nitrochem Distribution AG şi Ameropa Holding AG, ambele parte a grupului Ameropa.

Cele două companii ar fi vândut ulterior produsele către clienţi independenţi la preţurile reale de piaţă, scrie rapsinews.com, o publicaţie rusească cu focus pe justiţie.

O parte din încasările din vânzarea de îngrăşăminte printr-o astfel de schemă ar fi fost transferate ulterior în companii off-shore ce aveau legături cu Togliattiazot. Prejudiciul adus producătorului rus de îngrăşăminte este estimat la 3 miliarde de dolari.

Investigaţia demarată de procurorii ruşi a început în 2012 ca urmare a unei plângeri depuse de Uralchem, un alt producător rus de îngrăşăminte.

Suspecţii din acest caz se află pe liste de căutaţi internaţional în condiţiile în care anchetatorii nu au nicio informaţie în legătură cu locul în care s-ar putea afla aceştia.

Andreas Zivy are o istorie de afaceri care se întinde pe aproape două decenii în România dar el şi-a intensificat activităţile abia în ultimii ani.

Primul pas a fost făcut în 2008 atunci când magnatul elveţian a preluat Comcereal Constanţa şi a luat sub control capacităţi de stocare a cerealelor de 600.000 de tone. Pe baza acestei infrastructuri, Ameropa Grains, noul nume al Comcereal Constanţa, a ajuns unul dintre cei mai mari comercianţi de cereale de pe piaţa locală, fiind acum între primii cinci jucători de pe această piaţă.

În 2012, Zivy a semnat cecurile pentru preluarea combinatului de îngrăşăminte Azomureş, cel mai mare de pe piaţa locală. Tranzacţia a fost una estimată la câteva sute de milioane de euro şi a inclus şi operatorul portuar Chimpex Constanţa, prin care acum Ameropa Grains şi Azomureş exportă materii prime agricole şi îngrăşăminte.

Andreas Zivy (60 de ani) este moştenitorul unui imperiu de afaceri cu o istorie de 67 de ani pus pe picioare de familia Zivy imediat după al Doilea Război Mondial.

Grupul Ameropa are activităţi în comerţul cu materii prime agricole dar şi în producţia şi comerţul cu îngrăşăminte şi operaţiuni în 27 de ţări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO