Retail&Agrobusiness

Preţurile la cacao au crescut cu 35% de la începutul anului. „Cu un ochi râdem deoarece creşte consumul de ciocolată, iar cu un ochi plângem pentru că preţurile se majorează”

Preţurile la cacao au crescut cu 35% de la începutul...

Autor: Mădălina Panaete

20.11.2014, 00:05 377
Preţurile boabelor de cacao, principala materie primă pentru ciocolată, au crescut pe bursele internaţionale în medie cu 35% de la începutul anului şi se apropie de un nou nivel record, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la International Cocoa Organization. În luna octombrie a acestui an, o tonă de cacao a ajuns în medie la 3.100 de dolari.
 
În acest context, se fac deja creşteri de preţuri, însă deocamdată aceste modificări nu au un impact asupra consumului de ciocolată.
 
 „Un ochi râde pentru că per total consumul de ciocolată creşte, iar celălalt ochi este mai trist pentru că se uită la evoluţia preţurilor principalelor materii prime. Preţurile la cacao, la untul de cacao sau la boabele de cacao au crescut foarte mult, chiar şi de trei ori. Sunt nişte creşteri extraordinar de mari şi care, din păcate pentru consumatori, dar inevitabil din punct de vedere economic, n-au cum să nu atragă nişte scumpiri ale produsului finit (...)”, consideră Mihai Georgescu, managing director al Kandia Dulce, cel mai mare producător de ciocolată de pe plan local.
 
Anul trecut, importurile de pastă de cacao, unt, grăsime şi ulei de cacao, pudră de cacao s-au ridicat la circa 8 milioane de tone şi 20 mil. euro, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO