Retail&Agrobusiness

Petre Daea despre reluarea creşterii de porci: Am intrat în etapa a doua de repopulare, în 4 judeţe

Petre Daea despre reluarea creşterii de porci: Am intrat...

Autor: Bianca Ciocotisan

22.10.2018, 21:23 97

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat, luni seara, care sunt condiţiile în care va continua creşterea de porci în judeţele afectate de pesta porcină africană (PPA).

„În anumite judeţe, precum Brăila, Buzău, Bihor şi Satu Mare, s-a trecut la etapa a doua de acţiune în combaterea, eradicarea şi reluarea activităţii în gospodăriile populaţiei, unde nu se va întrerupe creşterea (n.red. - de porci)”, a declarat, luni, Petre Daea, într-o emisiune la TVR 1.

Ministrul Agriculturii a precizat că în cele patru judeţe în care au intrat în etapa a doua de repopulare cu porci fac ceea ce manualul tehnic spune cu claritate. „Parcurgem etape prevăzute în planul de contigenţă şi normele sanitar-veterinare, pentru a putea creşte porci. Suntem la faza a doua: am introdus porci santinelă, urmând să vedem cum se comportă în cele 45 de zile, pentru că nu avem de unde să ştim”, a detaliat Daea.

În cadrul aceleiaşi intervenţii, oficialul MADR a anunţat că, până la această dată, au fost plătite despăgubiri pentru un număr de 7.545 de dosare din 7.927, în cuantum de 90 de milioane de lei, urmând ca în zilele următoare, banii pentru despăgubiri să ajungă şi la alţi 382 de fermieri.

PPA a fost semnalată în 260 de localităţi din 14 judeţe, cu 1.021 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale, conform celor mai recente date, din data de 18 octombrie, anunţate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). De asemenea, PPA a fost depistată la 107 cazuri de mistreţi, iar în total au fost eliminaţi 353.914 de porci afectaţi de boală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO