Retail&Agrobusiness

​Peste 200 de operatori economici din industria ospitalităţii cu afaceri cumulate de 15 mil. euro cer redeschiderea platformei pentru obţinerea certificatului pentru situaţii de urgenţă

​Peste 200 de operatori economici din industria...

Autor: Miruna Diaconu

24.11.2020, 14:05 170

Peste 200 de operatori economici din industria ospitalităţii, care au avut anul trecut afaceri cumulate de 15 mil. euro, au trimis o petiţie Guvernului, Ministerului Economiei, precum şi Ministerului Fondurilor Europene, prin care se cere fie redeschiderea platformei pentru obţinerea certificatului pentru situaţii de urgenţă, fie eliminarea lui drept condiţie de eligibilitate pentru acordarea granturilor oferite de către Guvern.

Operatorii economici semnatari ai petiţiei reclamă nesincronizarea condiţiilor de obţinere a granturilor pentru capitalul de lucru cu emiterea certificatului pentru situaţii de urgenţă. Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a eliberat certificate pentru situaţii de urgenţă în perioada 01 august - 15 septembrie 2020.

“Semnatarii petiţiei atrag atenţia asupra faptului că Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri împreuna cu Ministerul fondurilor Europene a publicat criteriile şi condiţiile de eligibilitate pentru Granturile Capital de Lucru în data de 14 septembrie 2020, iar platforma ce emite Certificatul pentru Situaţii de Urgenţă, una dintre principalele condiţii de eligibilitate, s-a închis în următoarea zi, în data de 15 septembrie, conform OUG 70/2020, cap.XVI, art.71. Mai mult, operatorii reclamă că nu au avut suficient timp la dispoziţie pentru a solicita eliberarea certificatului, dat fiind faptul că Certificatul pentru situaţii de Urgenţă, în sine, necesită obţinerea unei semnături electronice, acţiune care durează în medie între trei şi cinci zile lucrătoare”, se arată într-un comunicat.

Deţinerea unui astfel de certificat pentru situaţii de urgenţă reprezintă o condiţie de eligibilitate în cadrul programului privind acordarea de granturi pentru capitalul de lucru.
Semnatarii scrisorii susţin că impactul economic determinat de virusul SARS-CoV-2 a fost unul nimicitor în rândul tuturor operatorilor economici, indiferent dacă aceştia deţineau sau nu certificat CSU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO