Retail&Agrobusiness

Pentru prima dată într-un deceniu, lumea riscă să rămână fără grâu rusesc

Pentru prima dată într-un deceniu, lumea riscă să...

Autor: Catalina Apostoiu

28.04.2020, 00:05 769

Rusia a decis luna trecută să-şi limiteze exporturile de grâu până în iunie pentru a-şi proteja aprovizionarea pe plan local, în condiţiile în care criza coronavirusului generează temeri pri­vind securitatea alimentară la nivel mondial, scrie Bloomberg.

Deşi limitele au fost considerate destul de relaxate pentru ca fluxurile comerciale să rămână normale pentru această perioadă a anului, Rusia şi-a epuizat deja cotele. Aceasta va stopa livrările către toate ţările cu excepţia a patru ţări foste so­vietice vecine odată ce ultimul cargo rezervat în cadrul limitelor va părăsi ţara.

Deşi măsura va fi menţinută doar până când fermierii vor începe recoltarea în iulie, şi alte ţări vecine Rusiei şi-au res­tric­ţionat exporturile, ameninţând o reorientare a comer­ţului mon­dial şi alimentând temerile privind posibile penurii de alimente şi creşteri de preţuri.

În Ucraina, de exemplu, un exportator major de cereale şi ule­iuri vegetale, guvernul monitorizează exporturile de grâu zil­nic şi a anunţat că va lua măsurile adecvate dacă va fi nec­e­sar.

Ţări de la Egipt la Turcia se grăbesc să-şi crească impor­turile de grâu cât mai pot. „Cumpărătorii vor să se alimenteze pentru că realizează că s-ar putea să nu mai aibă această şansă mai târziu“, arată Andrei Sizov de la compania de consul­tanţă SovEcon. Fereastra s-a închis rapid. În numai câteva săptămâni au fost rezervate în întregime cotele de 7 milioane de tone. Pe lângă cererea solidă venită din partea im­por­tatorilor, rubla rusească slabă menţine atractivitatea ce­rea­lelor ruseşti. De asemenea, vânzările din stocurile guver­na­men­tale au contribuit la menţinerea sub control a pre­ţurilor locale şi a competitivităţii exporturilor.

Stoparea exporturilor ruseşti poate avantaja furnizori riv-ali ca UE şi SUA, a declarat Amy Reynolds, economist la International Grains Council din Londra.

Egiptul este una din ţările care ar putea cumpăra mai mult din UE. Ţara nord-africană este masiv dependentă de cererealele de la Marea Neagră, dar şi-a crescut deja achiziţiile din Franţa în acest sezon pe fondul preţurilor mai competitive.

Cererea crescută reduce stocurile eropene într-o perioadă în care seceta ameninţă culturile din întreaga regiune. Germania de exemplu se confruntă cu cea mai secetoasă lună aprilie de la începutul măsurătorilor. Cel mai important râu al ţării seacă în acest context, generând temeri privind transportul unor bunuri industriale vitale.

Fermierii germani se tem că vor avea parte de o nouă vară de secetă pe lângă pandemia de coronavirus, potrivit Euractiv.

Cea mai mare parte a Europei emergente este ameninţată de altfel de o secetă devastatoare, sporind problemele cu care se confruntă micii fermieri care îşi văd deja veniturile scăzând din cauza incapacităţii de a-şi exporta produsele în contextul pandemiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO