Retail&Agrobusiness

Paradoxul românesc: România este printre cei mai mari producători de grâu, dar importă paste

Paradoxul românesc: România este printre cei mai mari...

Autor: Irina Apetrii

19.10.2020, 07:47 434

România este printre cei mai mari producători de grâu, dar importă paste. În primele 6 luni ale anului, România a exportat produse agroalimentare de 3,42 miliarde de euro şi a importat de 4,39 miliarde de euro.

România este campioana Europei la producţia de porumb şi grâu. Cu toate acestea, în ultimii 18 ani a adunat un deficit de 10 miliarde de euro la produse agroalimentare.

România exportă porumb şi grâu şi importă mălai şi paste făinoase, mai scump.

În perioada ianuarie- iunie, am exportat de 3 miliarde de euro şi am importat de 4 miliarde. Pandemia a crescut importul de paste făinoase din Italia cu 40 %, în primele şapte luni ale anului.

Riccardo Falicetti, preşedintele producătorilor de paste din cadrul Uniunii Italiene Food, spune că proviziile de paste au fost un trend în pandemie, în mai multe ţări.

„Ţările care au fost cele mai afectate de pandemie şi care au suferit cel mai mult în starea de urgenţă s-au revărsat spre rafturile cu mâncare şi au cumpărat paste în cantităţi industriale”, spune Riccardo Falicetti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO