Retail&Agrobusiness

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România trage din nou un semnal de alarmă: Retailul nealimentar se află în pragul colapsului. O soluţie de ultim resort ar fi protestul public

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România trage...

Autor: Robert Manea

20.10.2020, 18:29 692

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România (RORETAIL), care grupează peste 500 de magazine cu peste 3.000 de angajaţi, susţine că situaţia magazinelor din retailul nealimentar continuă să se agraveze în condiţiile în care măsurile de sprijin anunţate de autorităţi întârzie să apară sau exclud activităţile companiilor active în industrie. 

Recent, Guvernul PNL a publicat OUG 174/2020, care modifică OUG 130/2020 privind granturile acordate IMM-urilor în valoare totală de aproximativ 1 miliard de euro. 

RORETAIL a transmis în nenumărate rânduri către ministerele de resort, Guvern şi Parlament propunerile sale de activităţi eligibile pentru acordarea de granturi de capital de lucru şi/sau investiţii, activităţi afectate sever de starea de urgenţă şi alertă instituite ca urmare a crizei Covid-19. Ele nu au fost însă în final incluse în prevederile OUG 174/2020.

Discuţiile şi consultările purtate cu autorităţile, în perioada de dinaintea alegerilor locale, s-au transformat din posibile măsuri menite să salveze locuri de muncă şi afaceri în simple promisiuni electorale. Drept urmare în perioada următoare va rezulta o puternică undă de şoc pentru întreaga industrie naţională de retail nealimentar.

Situaţia magazinelor din retailul nealimentar şi a furnizorilor locali continuă să fie una extrem de dificilă la aproape 4 luni de la redeschiderea centrelor comerciale. În perioada iulie-septembrie procentele de scădere a volumului vânzărilor retailului nealimentar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut au fost de până la 75%, cu o medie a scăderilor între 35% şi 45%. Scăderea de trafic din lunile iulie-septembrie a fost şi ea de până la 60%, cu vârfuri chiar şi de 75%, media situându-se în intervalul unor scăderi de 35%-50%, faţă de acelaşi interval din 2019. În contextul în care traficul în magazinele din retailul nealimentar HoReCa din centrele comerciale înregistreaza scăderi şi mai accentuate, lipsa oricărui sprijin imediat din partea autorităţilor va conduce la închiderea definitivă a numeroase companii din domeniu, multe dintre ele branduri şi producători români, şi la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.

În cazul în care nu vom regăsi în autorităţile române un partener de încredere pentru a salva industria de retail nealimentar si HoReCa din centrele comerciale, membrii RoRetail vor fi nevoiţi să apeleze ca soluţie de ultim resort la diferite forme de protest public.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO