Retail&Agrobusiness

O fermă din Bistriţa-Năsăud în care vacile sunt mulse de roboţi a primit o finanţare de 400.000 de euro

O fermă din Bistriţa-Năsăud în care vacile sunt...

Autor: Laura Albu

14.02.2020, 12:46 277

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a acordat 400.000 de euro finanţare nerambursabilă pentru o fermă din Bistriţa-Năsăud,  în care roboţii mulg vacile. Ferma are o capacitate de 120 de capete.

Investiţia totală a fermierului a fost de 732.277 de euro şi a avut în vedere modernizarea fermei. În acest sens, s-a construit şi dotat o sală de muls şi un spaţiu de procesare a laptelui pe un lot pe care există deja o hală pentru vaci.

Ferma finanţată este din Localitatea Orheiu-Bistriţei din comuna Cetate, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Investiţia este inedită prin faptul că dispune de un grad mare de robotizare a fermei. Este vorba despre un sistem în care îngrijirea animalelor şi mulsul sunt realizate integral de către robo4ţi.

Ferma a fost modernizată prin achiziţionarea de cuşete pentru odihnă a animalelor, tanc de răcire a laptelui, echipamente de procesare, vană mecanizată de procesare brânzeturi, sistem de împingere automată a furajelor, sistem de curăţat gunoiul de grajd, precum şi alte echipamente.

AFIR a primit pentru investiţii în ferme solicitări de finanţare în valoare de 2,2 miliarde de euro, din care a contractat proiecte însumând 912,47 de milioane de euro. Pentru decontarea investiţiilor realizate până în prezent, AFIR a plătit fermierilor 493,35 de milioane de euro din PNDR 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO