Retail&Agrobusiness

O ciudăţenie: 700 mil. euro din fonduri UE zac nefolosite pentru că antreprenorii nu vin cu proiecte

O ciudăţenie: 700 mil. euro din fonduri UE zac...

Autor: Alexandra Matei

09.01.2022, 00:07 21619

Trei programe cu bani de la UE în valoare de 700 mil. euro pentru procesarea în agricultură – cel mai vulnerabil domeniu al agriculturii României –  nu au suficient de mulţi aplicanţi.

Fermierii români nu s-au înghesuit să ia finanţări pen­tru programele din agricultură lansate în toamna anului tre­cut, astfel că au rămas circa 700 mil. euro pe trei programe în­că active în perioada de tranziţie spre noul Plan Naţional Strategic.

„Sunt peste 500 mil. euro, bani care îşi aşteaptă pro­iec­tele. Asta pe lângă proiectele depuse, pentru că pe com­po­nenta de agricultură au fost, în total, 700 mil. euro. Pe com­po­nenta de activităţi nonagricole sunt 150 mil. euro. Aceş-tia sunt doar banii rămaşi, nu sunt şi cei care s-au luat de­ja. (...) Am avut alocări atât din fondurile rămase din 2014-2020, cât şi o parte din fondurile pentru 2021-2027. Nu sunt aşa de multe proiecte depuse. Au fost componente cu un in­teres foarte mare, cum ar fi cele pentru activităţi non-agri­cole sau pe zona de cereale. În schimb, pe partea de pro­cesare, sunt în continuare foarte mulţi bani, iar interesul nu este prea mare în piaţă“, a spus Răzvan Gălăţan, expert şi director operaţional la firma de consultanţă Goodwill Con­sulting România, la emisiunea de business ZF Live.

Anul 2022, crede el, va fi un an cu foarte multe oportunităţi şi este esenţial ca toţi actorii implicaţi să aloce cât mai multe resurse pentru a putea fi accesaţi atât bani europeni, cât şi bani de la bugetul de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO