Retail&Agrobusiness

Modificări importante în programul Rabla pentru electrocasnice 2021 care începe mâine. Ce valori vor avea voucherele pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic

Modificări importante în programul Rabla pentru...

Autor: Alexandru Nanu

13.05.2021, 09:01 19364

Cei care vor să-şi schimbe frigiderul, maşina de spălat, laptopul, tableta sau electrocasnicele vechi pot primi, începând de mâine - 14 mai 2021, vouchere prin Rabla pentru electrocasnice 2021.

Programul Rabla pentru electrocasnice 2021 se desfăşoară în baza Ordinului nr. 786/2021 pentru modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.089/2020 publicat în  Monitorul Oficial nr. 488 din data de 11 mai 2021.

Finanţarea se acordă sub formă de vouchere, pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, denumite în continuare echipamente, după cum urmează:

a) 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C;

b) 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D;

c) 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;

d) 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;

e) 400 de lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică E;

f) 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;

g) 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

h) 500 de lei pentru laptopuri;

i) 300 de lei pentru tablete.”

În anul acest o modificarea adusă este creşterea sumei cu 100 de lei pentru maşinile de spălat rufe de la 300 la 400 de lei şi care de acum pot avea şi uscător, în trecut acordându-se voucher doar pentru maşinile de spălat clasice şi nu şi pentru cele care aveau uscător.

„Programul are, anul acesta, un buget de 75 de milioane de lei, cel mai mare din istoria sa. Estimăm că vom avea, în total, peste 200.000 de beneficiari”, a spus ministrul Barna Tánczos.

Cei care doresc să beneficieze de acest program, trebuie să intre în platforma de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu şi să îşi genereze contul de utilizator.

Programul are trei etape:
Etapa 1: 21 mai – 04 iunie, pentru maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi aparatele frigorifice
Etapa 2: între 04 şi 18 iunie, pentru televizoare, laptopuri şi tablete
Etapa 3: 18 iunie – 02 iulie, pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat în dezbatere un proiect de ordin ce prevede

De asemenea, conform ultimelor reglementări europene în domeniu, au fost introduse noi etichetări energetice pentru anumite categorii de echipamente electronice şi electrocasnice (frigidere/congelatoare, maşini de spălat vase/rufe/uscătoare de rufe, televizoare), iar producătorii şi comercianţii sunt obligaţi să stabilească noile clase energetice, ce variază de la A la G, pentru produsele proprii, precum şi să le afişeze la raft, sau în magazinele on-line,  începând cu 1 martie 2021.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO