Retail&Agrobusiness

Mircea Todoran, Mirdatod Prod: Statul ar trebui să dea facilităţi fiscale firmelor din industria alimentară, iar noi trebuie să ne concentrăm forţele să asigurăm distribuţia pe întreg lanţul alimentar

Autor: Florentina Niţu

17.04.2020, 16:49 238

Mircea Todoran, co-fondator al companiei Mirdatod Prod, din judeţul Mureş, care produce brânzeturile din Ibăneşti, consideră că în contextul pandemiei de COVID-19 statul ar trebui să acorde facilităţi fiscale producătorilor şi procesatorilor din industria alimentară, iar firmele de profil trebuie să-şi concentreze forţele să asigure distribuţia pe întreg lanţul alimentar.

„Trebuie să ne gândim la banii companiilor, la cash-ul pe care îl au, la modul de încasare a banilor de către companii. Statul ar putea să intervină aici şi să oprească evaziunea fiscală. El trebuie să încaseze bani, dar şi să dea facilităţi fiscale producătorilor şi procesatorilor, celor care dau plus valoare materiilor prime”, a spus Mircea Todoran în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?

El a fondat compania Mirdatod Prod în urmă cu aproape 26 de ani alături de fratele său, David Todoran, care a ajuns la afaceri de 9 milioane de euro şi un număr de 150 de angajaţi în 2019. Iar, anul acesta investesc într-o nouă fabrică, 7 milioane de euro, ce v-a avea o capacitate de procesare de aproape 200.000 de litri de lapte pe zi, triplu faţă de capacitatea actuală.  

Mircea Todoran crede, de asemenea, că statul ar mai trebui să investească bani în capacităţi de depozitare, pentru a avea siguranţa materiilor prime, dar, mai ales, siguranţa alimentară a ţării. „Nu ştim cât va dura această criză şi nici când va veni următoarea şi e bine să avem ce ne trebuie la noi acasă.”

Industria alimentară este aprovizionată astăzi cu 70-80% din ingrediente şi ambalaje din afară, explică antreprenorul. „Aici trebuie să lucrăm, să le facem la noi acasă, să devenim independenţi, să producem noi anumite materii prime şi materiale necesare industriei alimentare. Statul trebuie să intervină şi să stabilească priorităţile. Trebuie să punem la punct producţia în România. Atât timp cât doar consumăm şi trebuie să şi producem aici.”

Antreprenorul a menţionat că pentru a menţine industria alimentară ce are astăzi, trebuie să fie foarte atentă, luând în calcul vulnerabilitatea de a intra în contact cu noul coronavirus şi riscul de a închide anumite unităţi de producţie. „Pentru bunul mers al afacerii trebuie să dăm plus valoare materiei prime, să producem, să vindem şi să încasăm, iar pentru asta trebuie să fim atenţi.”

„În industria alimentară, antreprenorii ar trebui să îşi concentreze forţele pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19, să putem menţine în funcţiune firmele pe care le avem, să asigurăm lanţul alimentar şi cred că acesta este un moment proprice ca românii să caute produse româneşti”, a mai spus antreprenorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO