Retail&Agrobusiness

Ministrul Agriculturii: Seceta nemaiîntâlnită până acum a afectat toate culturile şi o să îi despăgubim pe fermieri, pentru prima dată în ultimii zece ani

Ministrul Agriculturii: Seceta nemaiîntâlnită până...

Autor: Florentina Niţu

23.04.2020, 14:36 393

Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii, spune că fermierii afectaţi de seceta prelungită, din august 2019 până în prezent, vor fi despăgubiţi, în urma verificărilor în teren pentru constatarea calamităţii naturale. El a menţionat că deocamdată nu a fost stabilită o sumă, dar nici nu ştie dacă vor fi despăgubiţi toţi fermierii, cum ar fi cei din zonele în care există sisteme de irigaţii, dar nu au contractat acest serviciu.

„Seceta este extremă, iar noi avem o suprafaţă irigabilă de 10% din suprafaţa agricolă. Asta este. Aici suntem în acest moment. (...) Suprafaţa contractată pentru irigaţii a fost de 844.000 de hectare în acest an, iar suprafaţa irigată acum este de 102.000 hectare. Fac apel la oameni să depună cereri să dăm drumul la apă. Seceta nemaiîntâlnită până acum a afectat toate culturile şi o să îi despăgubim pe fermieri, pentru prima dată în ultimii zece ani”, a a spus Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii, într-un briefing de presă.

Ministrul a menţionat că toate judeţele din Moldova şi din sudul ţării au fost afectate de secetă, dar gradul de afectare este diferit pe zone şi pe culturi. „Vom despăgubi toţi fermierii afectaţi de secetă, după ce vom avea o imagine completă, după ce vom vedea dimensiunea pagubei şi a cheltuielilor cu investiţia.”

El a adăugat că în 2016 a fost alocată suma de un miliard de euro pentru refacerea infrastructurii principale de irigaţii, de 2,2 milioane de hectare, dar s-au cheltuit doar 200 de milioane de euro până în prezent.

„Trebuie să gândim un nou program de irigaţii, pentru că unii fermieri nu au infrastructură pentru udat, de aceea suprafaţa irigată este mai mică decât cea irigabilă. (...) Am alocat bani pentru irigaţii, dar vrem să fie făcute corect, banii să fie cheltuiţi cât mai bine, astfel încât suprafaţă irigabilă, să fie şi irigată”, a mai spus Oros.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO