Retail&Agrobusiness

Ministrul agriculturii, despre „legea lui 51%”: „Supermaketurile nu mai taxează servicii, ci cer discounturi mai mari”

Ministrul agriculturii, despre „legea lui 51%”:...

Autor: Roana Rotaru

11.08.2016, 19:18 592

Fermierii din sectorul zootehnic afirmă că retailerii nu respectă modificarile aduse legii supermaketurilor (321/2009 privind comercializarea produselor alimentare) şi anume interdicţia de a încasa taxe şi servicii de la funrnizori.  Potrivit acestora, retailerii cer discounturi mai mari care să compenseze pentru neîncasarea de taxe şi servicii de la producători, explică ministrului agriculturii, Achim Irimescu, care a avut joi o întâlnire de lucru cu crescătorii de animale, în comuna Cristiana, judeţul Sibiu.

„Vom face un grup de lucru urgent (pentru a stabili normele de aplicare ale legii 321/2009 - n.red. ) la care va participa şi Consiliul Concurenţei şi Ministerul Justiţiei pentru că, după cum ştiti, Ministerul Agriculturii are două lucruri de clarificat, lanţul scurt de aprovizionare plus partea cu 51 %, dar supermakteruile reclamă şi alte aspecte care le pun probleme. În sală s-a afirmat că supermaketurile nu mai taxează servicii, ci cer discunturi mai mari”, a declarat Achim Irimescu.

Modificăriile aduse legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimetare au fost publicată în Monitorul Oficial pe 15 iulie şi obligă  hipermarketurile ca cel puţin 51% din produsele agroalimentare expuse la raft să provină „din lanţul scurt alimentar“.

Astfel, conform definiţiei „lanţului scurt alimentar", carnea, legumele, fructele, mierea, ouăle şi produsele lactate urmează să fie achiziţionate de către retaileri printr-un „lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dez­voltare economică locală“, ceea ce nu îngrădeşte libertatea supermarke­turilor de a cumpăra produse agroali­men­tare din ţările din proximitatea României.

Legea mai interzice retailerilor să încaseze de la furnizor taxe şi servicii şi impune termene de plată ale comerciantului către furnizor foarte strânse. 
 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO