Retail&Agrobusiness

Ministerul Muncii: 280 de români sunt angajaţi în industria alimentară în Franţa, Germania, Olanda şi Marea Britanie. În Germania, un măcelar are salariu de 9,9 € brut/oră

Ministerul Muncii: 280 de români sunt angajaţi în...

Autor: Florentina Niţu

02.06.2020, 18:22 167

Un număr de 284 de cetăţeni români lucrează în străinătate în industria alimentară, în special în industria cărnii, în urma medierii prin agenţi de muncă temporară, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii ministerului Muncii la solicitarea ZF, bazate pe datele furnizate de inspectoratele teritoriale de muncă pentru primului trimestru al anului 2020.

Cele aproape 300 de persoane lucrează în Franţa, Germania, Olanda şi Marea Britanie, iar majoritatea sunt bărbaţi, mai exact 197. Pandemia de COVID-19 a scos la iveală faptul că mai mulţi români îşi câştigă venitul lunar în abatoare din ţările menţionate anterior.

Cosmin Moldovan, director general al brandului Moldovan-Carmangeria Sânnicoară, spunea anterior că în contextul pandemiei de COVID-19 cererea pentru produsele din carne a crescut şi acum ar mai avea nevoie de 15-20 de angajaţi, însă nu găseşte, argumentând că „nu găsim pentru că sunt plecaţi în străinătate, în şomaj tehnic sau asistaţi sociali”.

În România, un muncitor care lucrează într-un abator câştigă, în medie, 700 de euro, iar în alte ţări din Uniunea Europeană salariile sunt de două sau trei ori mai mari, spun persoane care lucrează acolo.

În Marea Britanie, un post de măcelar are un salariu de 7,5-15 lire brut/ oră, iar în Olanda, un muncitor care procesează carne de pui câştigă 9,5 euro brut/ oră, potrivit informaţiilor transmise de ministerul Muncii, pe baza datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).  

În Germania, un măcelar are salariu de 9,9 euro brut/oră, iar un şef de echipă pentru ambalarea produselor  alimentare, are, de asemenea un salariu de 9,9 euro brut/ oră, conform aceleaşi surse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO