Retail&Agrobusiness

Ministerul Agriculturii acordă 10.000 de euro crescătorilor de porci pentru minimum 600 de porci livraţi abatoarelor

Ministerul Agriculturii acordă 10.000 de euro...

Autor: Roana Rotaru

10.02.2017, 00:05 330
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat săptămâna trecută un proiect de act normativ, aflat în dezbatere publică, care prevede acordarea unui ajutor de stat de 10.000 de euro pentru minimum 600 de porci livraţi abatoarelor autorizate, cu scopul de a asigura consumul intern din producţia naţională, de a împiedica migraţia din mediul rural prin crearea de noi locuri de muncă şi pentru a valorifica superior porumbul, sursa principală de hrană a porcului.
 
Crescătorii de porci din România au mai primit anul trecut 11 mil. euro sub formă de despăgubiri, plăţi menite să reducă pierderile suferite de fermieri în perioada septembrie 2015 - mai 2016, când au vândut carnea de porc către abatoare sub costul de producţie. Volatilitatea preţurilor este una dintre marile provocări din acest sector în condiţiile în care în UE există o supraproducţie de carne de porc, iar Federaţia Rusă nu mai este ţară de destinaţie pentru carnea din Uniune, în urma embargoului impus de autorităţile ruse acum doi ani.
 
„Producătorii de carne de porc din România se confruntă cu presiuni deosebite în valorificarea producţiei, care afectează grav competitivitatea, fapt ce poate avea consecinţe importante asupra PIB-ului, asupra menţinerii activităţii de creştere a porcinelor“, se arată în argumentul proiectului de act normativ elaborat de reprezentanţii  MADR.
 
Ajutorul de stat pe care MADR vrea să-l acorde crescătorilor de porci variază în funcţie de numărul de porci livraţi, conform unei scheme de plăţi stabilite de instituţie, însă suma maximă pe care o poate încasa un fermier este 2,5 mil. euro pentru 100.000 de porci livraţi abatoarelor.
 
„Această măsură se doreşte a fi un sprijin real într-o perioadă caracterizată de o volatilitate a preţurilor. Programul este destinat fermierilor care cresc porci şi a căror parte de câştig este între 5-10% din preţul cărnii din galantare. Suntem veriga primară care nu poate spune că de mâine măreşte preţul cu 10%“, a declarat pentru ZF Ioan Ladoşi, presedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, care a contibuit cu sugestii la redactarea proiectului de act normativ şi care spune că fermierii îşi vor primi banii după ce fac dovada că au trimis porcii către abatoare.
 
Specialiştii din agrobusiness estimează că acest ajutor de stat va avea avea un impact pozitiv şi asupra sectorului vegetal, cultivatorii de cereale putând să îşi valorifice superior producţiile pe plan naţional, şi nu la export în ţări din orientul Mijlociu sau din vestul Europei. Potrivit acestora, furajul reprezintă cel puţin 50% din costul de producţie al cărnii de porc, iar suinele consumă preponderent porumb.
 
„Este un lucru extraordinar, o mană cerească. Această măsură o să sprijine şi cultura mare pentru că noi exportăm porumb la preţ mic. Cei care produc cereale vor avea desfacere constantă pe tot parcursul anului. Este o măsură binevenită pentru că dăm viaţă fermelor din România. Noi trebuie să producem carne de porc aici. Nu putem să exportăm cereale şi să importăm carne de porc. Acesta măsură va prinde bine în special în zonele mai sărace, în Galaţi, Vrancea, unde se vor înmulţii locurile de muncă“, a declarat pentru ZF, Florin Lazăr, proprietarul Fermei Zootehnice, care pentru cei 7.000 de porci pe care îi deţine ar trebui să primească 170.000 de euro conform schemei de plaţi elaborate de MADR.
 
În 2015 România a importat carne de porc proaspătă congelată sau refrigerată în valoare de peste  309 mil. euro şi a exportat de doar 3,6 mil. euro, valoare importurilor fiind de 86 de ori mai mare decât valoarea exporturilor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statitstică (INS).
 
Reprezentanţii din acest sector speră că acest proiect de act normativ va trece de Guvern în condiţiile în care face parte din programul de guvernare al PSD, partidul care are majoritatea în Parlament. Guvernul a mai avizat luna trecută un ajutor de minimis de 3.000 de euro per beneficiar pentru cultivatorii de roşii în sere sau solarii, cu condiţia ca aceştia să îşi valorifice producţiile în extrasezon.
 
Ajutorul de stat intitulat „Programul de carne de porc în fermele româneşti- 200 capete â10.000 euro“ se desfăşoară pe perioada 2017-2020, iar pentru anul în curs sumă alocă pentru plata ajutoarelor de stat este de 86 mil. euro din bugetul statului. Efectivul de porcine al României era 4,9 mil. de capete la sfârşitul anului 2015, portivit datelor INS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO