Retail&Agrobusiness

Mega Image poartă discuţii de fuziune cu gigantul olandez Ahold

Mega Image poartă discuţii de fuziune cu gigantul...

Autor: Cristina Rosca

12.05.2015, 00:06 551
Retailerul olandez Ahold, un gigant cu afaceri de peste 30 mld. euro anual, poartă discuţii cu belgienii de la Delhaize pentru a fuziona, potrivit Reuters. Analiştii sunt de părere că un „mariaj“ între cei doi giganţi ar avea sens dată fiind  apropierea geografică a celor doi.
 
„Amândoi au sediul în Benelux, cea mai mare parte a businessului o fac pe coasta de est a SUA şi sunt prezenţi amândoi în Europa de Est“, explică analiştii citaţi de Reuters de ce s-ar justifica un parteneriat între cele două grupuri.
 
Deşi cele două companii realizează circa 60% din totalul businessului în SUA, potrivit Bloomberg, o uniune ar crea şi în Europa un gigant, mai exact al patrulea retailer ca mărime, conform aceleiaşi surse.
 
Delhaize este prezent local cu retailerul Mega Image, care deţine peste 400 de supermarketuri şi magazine de proxi­mitate, cifră ce îl poziţionează pe prima treaptă în topul celor mai extinşi jucători din comerţul local. Delhaize este prezent pe şapte pieţe la nivel mondial – Belgia, Luxem­burg, România, Serbia, Grecia, SUA şi Indonezia. România este inclusă în Europa Centrală şi de Est alături de Serbia şi Grecia, aceasta din urmă fiind cea mai importantă piaţă din regiune pentru comer­ciantul belgian. În regiune sunt peste 1.100 de ma­gazine, dintre care peste 400 doar în România, cu afaceri locale de peste jumătate de mld. euro în 2013, ultimul an pentru care există date publice.
 
Delhaize are peste 3.400 de magazine la nivel mondial şi venituri de peste 21 mld. euro anul trecut. În România Ahold nu este prezent, în regiune compania olandeză având operaţiuni doar în Cehia, potrivit datelor ZF.
 
Potrivit presei belgiene, discuţiile sunt în fază incipientă, însă ziarul L’Echo afirmă că negocieri au existat şi în perioada 2006-2007, fără a se finaliza însă. Oficialii celor două companii au refuzat să comenteze, potrivit Reuters.
 
Un mariaj între Delhaize şi Ahold ar fi al doilea parteneriat din retail care ar implica şi piaţa locală după ce Auchan a preluat hipermarketurile Real din România, Polonia, Turcia şi Ucraina, pentru peste 1 mld. euro. În România au fost preluate 20 dintre cele 24 de hipermarketuri.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO