Retail&Agrobusiness

Lucian Baltaru, CEO, Sameday: Pentru a putea creşte, piaţa de comerţ online are nevoie de o infrastructură de livrare. Infrastructura de livrare home delivery, cea de curierat tradiţional, este istorie

ZF eCommerce Summit

Lucian Baltaru, CEO, Sameday: Pentru a putea creşte,...

Autor: Ramona Cornea

02.04.2024, 13:12 1020

Piaţa de comerţ online are nevoie de o infrastructură de livrare pentru a putea creşte, iar infrastructura de livrare home delivery, cea de curierat tradiţional, este istorie, susţine Lucian Baltaru, CEO al Sameday.

„Pentru a putea creşte, piaţa de comerţ online are nevoie de o infrastructură de livrare. Din păcate, infrastructura de livrare home delivery, cea de curierat tradiţional, este istorie din punctul nostru de vedere. Acesta nu este un serviciu scalabil sau sustenabil, am ajuns la o limită fizică în care un curier nu poate să livreze mai mult de 100 – 120 de colete pe zi pe livrarea la uşă. În livrarea out of home, un curier poate să ajungă uşor la 600 de colete pe zi, iar în vârfuri poate să depăşească 1.000 de colete pe zi. Doar aşa putem să ajutăm la creşterea ecommerce”, a spus el în cadrul evenimentului ZF eCommerce Summit.

Ce a mai declarat Lucian Baltaru:

• Coletele se rotesc foarte mult şi până ajung în easybox. O rotaţie medie este undeva la şase colete per box. Sunt easyboxuri care nu sunt mature, sunt recent instalate şi ele câştigă treptat adopţie. Dacă ne uităm la easybox-urile mature, care au mai mult de şase luni de când sunt instalate, sărim de 1,5  - 2 colete per box.

• La final de decembrie 2023, noi am avut peste 5.000 de easyboxuri în cele trei ţări în care operăm – România, Ungaria, Bulgaria. Continuăm ritmul de instalări în această regiune. Vom continua să instalăm undeva spre 8.500 de puncte de out of home, parte dintre ele în continuare easybox-uri, spre 2.000.

•  Vom începe şi un proiect nou de puncte de livrare, vom începe cu 1.500 de puncte, în special în Ungaria şi în Bulgaria, unde vrem să câştigăm mai repede acoperire geografică. În total, toată regiunea va avea undeva la 8.500 de puncte la finalul anului. Un punct de livrare este o locaţie shop in shop. 

• Noi suntem deschişi pentru toată piaţa. În momentul de faţă, Sameday are 25.000 de clienţi businessuri în România, undeva la 70% dintre ei au integrat easybox.

• Noi am construit un algoritm care să ne spună unde este nevoie de lockere, avem un KPI la care ne uităm: procent de populaţie acoperită în 7 minute de distanţă de mersi pe jos, iar acest algoritm pe spune unde avem nevoie să mai instalăm lockere. În România am închis cu 4.000 de easyboxuri în decembrie 2023. Undeva la 40% din populaţie este la 7 minute de mers pe jos, în Bucureşti suntem între 3 si 5 minute din orice punct, în oraşele mari la fel. Probabil că se vor mai instala în România 500 - 1000 de puncte.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO