Retail&Agrobusiness

Liviu Zăgan, CEO Holde Agri Invest: România produce anual între 9 şi 10 milioane de tone de grâu, dintre care aproximativ 3,5 milioane de tone sunt utilizate pe plan intern

Liviu Zăgan, CEO al Hode Agri Invest, o companie românească care operează 7.000 de hectare de teren agricol care urmează să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti anul acesta, consideră că Ordonanţa Militară 8, emisă aseară, pe 9 aprilie, ce prevede interzicerea exportul de grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină, soia, floarea soarelui, zahăr, produse de panificaţie şi ulei, ar putea avea un efect negativ asupra situaţiei financiare a fermierilor români şi chiar asupra întregului sector agricol românesc.

„Spre exemplu, în fiecare an, România produce între 9 şi 10 milioane de tone de grâu, dintre care aproximativ 3,5 milioane de tone sunt utilizate pe plan intern, în timp ce cantitatea rămasă este destinată exportului. În momentul actual, România nu are capacitatea de depozitare pentru a stoca această cantitate de cereale intern. În plus, interzicerea exporturilor va duce la scăderea artificială a preţului culturilor, sub preţul preconizat, având astfel un impact negativ masiv asupra situaţiei financiare a fermierilor români care vor pierde bani neavând posibilitatea de a-şi vinde culturile pe plan local sau vânzând la un preţ sub marja de profit”, spune Liviu Zăgan.

Totodată, el afirmă că ordonanţa nu face deosebirea între cerealele cultivate convenţional şi cele cultivate organic, deşi, în prezent, România nu deţine facilităţi de prelucrare a culturilor ecologice, ceea ce înseamnă că, în cazul în care ordonanţa face referire şi la agricultura ecologică, toate culturile bio vor trebui fie vândute local, la preţuri semnificativ mai mici, egale cu cele din agricultura convenţională, fie depozitate până la ridicarea măsurilor impuse. „Acest lucru are un impact semnificativ asupra afacerilor fermierilor ecologici, care sunt în minoritate în România, şi poate duce la pierderi majore şi probleme de cashflow care îi vor afecta pe termen mediu.”

Holde Agri Invest are în acest moment 1.500 de tone de grâu organic pentru care urma să semneze un contract cu un jucător străin cu capacitate de prelucrare a culturilor ecologice, acum compania nu mai poate executa contractul.

„În plus, pune în aşteptare şi contractul pe care deja l-a semnat şi executat parţial pentru 2.000 de tone de floarea-soarelui organică, după ce a trimis un camion în Austria, restul de 7 camioane fiind în prezent în stand-by”, adaugă el.

Conform Ordonanţei Militare 8, procedurile de export a produselor agroalimentare aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe militare, se suspendă pe perioada stării de urgenţă, provocând astfel îngrijorare în rândul fermierilor locali care se află în proces de executare a comenzilor care au fost deja contractate şi, în unele cazuri, chiar plătite şi livrate parţial.

„Există multe îngrijorări pe care le ridică măsurile anunţate ieri de guvern mai ales că stakeholderii din sectorul agricol nu au fost consultaţi în pregătirea acestor măsuri, ţinând cont de impactul financiar imediat pe care acestea îl vor avea asupra sectorului agricol românesc. Prin urmare, măsurile referitoare la sectorul agricol ar trebui elaborate şi explicate pentru a se asigura continuitatea activităţii unui sector atât de important precum agricultura”, a mai spus Zăgan.

 

 

Companii - care are si subcategorii

Etichete: grau,romania,ceo,plan

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.