Retail&Agrobusiness

„Limba albastră“ pune sub risc exporturi de animale de 140 milioane euro

„Limba albastră“ pune sub risc exporturi de animale...

Autor: Gabriel Razi

13.10.2014, 00:06 216
Boala limbi albastre, care în ultimele opt săptămâni a afectat aproape 1.000 de animale din România, pune sub risc exporturile de animale vii către pieţele UE, o piaţă unde în ultimii cinci ani companiile locale au făcut livrări medii anuale de 140 milioane de euro pentru că livrările au fost suspendate, fiind permise doar cele pentru sacrificare imediată.
 
„Săptămână aceasta plec în Argentina şi în Brazilia pentru a lua animale de acolo ca să livrez clienţilor din UE. Situaţia este gravă, iar România are două mari probleme, cea veterinară şi cea fiscală, prin dificultatea de recuperare a TVA“, spune Gertbronkhorst, administratorul Dutch Tra­ding International din Mizil, care exportă anual 60.000 de bovine. Cel mai mare impact al suspendării parţiale a exporturilor de animale ce se pot îmbolnăvi de „limba albastră“ este asupra pieţei bovinelor, segment ce acoperă 71% din suma totală încasată de companiile locale din livrările de vaci, oi şi capre.
 
Bovinele vii sunt printre primele cinci produse agroalimentare româneşti exportate în funcţie de valoare, iar livrările făcute din România sunt pe locul doi în UE după Franţa, economie ce are şi cel mai mare şeptel de bovine între cele 28 de economii comunitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO