Retail&Agrobusiness

Investiţi în România! Conferinţă ZF, luni 2 aprilie. Trei fabrici de peste 100 mil. euro vin în Argeş, Dâmboviţa şi Olt. Cine sunt investitorii care au pariat pe România

După 2008, proiectele de investiţii de peste 100 de milioane de euro în producţie locală au fost extrem de puţine, astfel că fabricile anunţate în ultimul an au pus din nou România pe radarul marilor investitori. În 2017, valoarea investiţiilor străine directe (ISD) a stagnat la 4,5 mld. euro, un nivel mai ridicat faţă de perioada 2014-2015, dar care rămâne încă la jumătate faţă de volumul maxim de peste 9 mld. euro, atins în 2008.

După 2008, proiectele de investiţii de peste 100 de milioane de euro în producţie locală au fost extrem de puţine, astfel că fabricile anunţate în ultimul an au pus din nou România pe radarul marilor investitori. În 2017, valoarea investiţiilor străine directe (ISD) a stagnat la 4,5 mld. euro, un nivel mai ridicat faţă de perioada 2014-2015, dar care rămâne încă la jumătate faţă de volumul maxim de peste 9 mld. euro, atins în 2008.

Autor: Dana Ciriperu

28.03.2018, 00:08 4250

♦ Ziarul Financiar organizează luni 2 aprilie la hotelul Marriott din Capitală conferinţa „Investiţi în România“, un eveniment la care vor participa cei mai mari investitori (străini şi români), cele mai importante companii, cei mai mari angajatori, cei mai mari antreprenori români şi fonduri de investiţii.

Două grupuri industriale din Turcia - Yildiz Entegre şi Arcelik - şi producătorul de an­velope Pirelli, controlat de o companie din China, au în derulare proiecte de in­vestiţii de cel puţin 100 de milioane de euro fiecare, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor publice. Acestea sunt cele mai mari in­vestiţii străine aflate în derulare în prezent în România, iar finalizarea lor va aduce peste 1.500 de noi locuri de muncă, dar şi o con­tri­buţie semnificativă la exporturile României. Proiectele Arctic (din Dâmboviţa) şi Pirelli (din Olt) sunt sprijinite cu ajutoare de stat.

Cea mai mare investiţie străină de la zero anun­ţată în ultimul an pe piaţa locală este a gru­pului turc Yildiz Entegre. Grupul are în derulare o investiţie de 150 de milioane de euro într-o fabrică producătoare de MDF, un lemn de o calitate superioară PAL-ulului, în comuna Oarja din judeţul Argeş. Fabrica se întinde pe o suprafaţă de 460.000 de metri pătraţi, fiind situată în apropiere de Piteşti. Investiţia va crea 450 de locuri de muncă şi ar putea genera afaceri de 200 mil. euro.

Convinşi de evoluţia bună a fabricii de frigidere din Găeşti, acţionarii turci ai Arctic au decis să mai investească 100 de milioane de euro în România, tot în judeţul Dâmboviţa, de data aceasta într-o fabrică de maşini de spălat rufe şi vase. Unitatea ar urma să creeze 480 de locuri de muncă până în 2024, potrivit informaţiilor oferite de Arctic.

De altfel, producţia de electrocasnice a fost unul dintre domeniile vedetă în atragerea investiţiilor străine în ultimii ani. Grupul italian De’Longhi a început să producă la Cluj esspresoare de cafea şi a devenit cel mai mare exportator din judeţ în numai doi ani, olandezii de la Philips au extins producţia la Orăştie în judeţul Hunedoara, unde sunt realizate periuţe electrice, iar grupul german Karcher a construit cu 25 mil. euro o fabrică de la zero în judeţul Argeş şi ia în calcul o investiţie într-o a doua unitate de producţie.

Şi grupul german Bosch, unul dintre cei mai activi investitori străini din România în ultimii ani, ia în calcul să producă maşini de spălat în România, dar locaţia acestui proiect de investiţii nu a fost încă anunţată de investitorul german. Bosch are însă în derulare mai multe proiecte de investiţii în industria auto – producţie şi cercetare – o parte dintre ele fiind sprijinite cu ajutoare de stat.

De altfel, în sectorul auto investi­ţiile nu s-au oprit în ultimii ani, marii producători majorând constant capacitatea fabricilor din România, precum şi efecti­vele de personal, astfel că în unele zone ale ţării s-a ajuns la deficit de oameni. Lipsa forţei de muncă a mutat pentru prima dată interesul producătorilor către zona Moldovei, unde în ultimul an Autoliv a deschis centre de producţie, iar date din piaţă arată că şi Schaeffler ia în calcul investiţii în regiune.

În sectorul auto cel mai mare proiect de la zero din ultimii ani a fost fabrica Daimler din Sebeş, o investiţie de 300 de milioane de euro într-o fabrică de cutii de viteze, dar şi Dacia, Ford, Continental, Hella, Leoni, Faurecia, TRW sau Delphi  au investit în ultimii ani zeci de milioane de euro în producţie în România.

Şi grupul Michelin, unul dintre cei mai mari producători de anvelope la nivel mondial, investeşte 33 mil. euro în uzina de la Zalău pentru producţia unor noi modele de anvelope pentru segmentul de piaţă intermediar, inclusiv marca Tigar. Michelin Zalău Anvelope va deveni astfel singura fabrică Michelin din Europa care va produce noile modele pentru nivelul inferior al segmentului intermediar, cu 100 de noi locuri de muncă create până în anul 2021.

Dacă industria auto a rămas vedeta in­ves­ti­ţiilor străine directe în ultimii ani, în indus­tria alimentară, unde deficitul comercial trece de un miliard de euro, un singur proiect de amploare a devenit operaţional în ultimii ani.

Grupul turc ETI a început la jumătatea lui 2916 producţia în fabrica construită de la zero în Craiova. Investiţia, estimată la circa 40 de milioane de euro, este cea mai mare fabrică de la zero din industria alimentară din ultimii ani. Fabrica din Craiova a fost gândită să producă iniţial circa 11.000 de produse (biscuiţi săraţi, biscuiţi dulci şi prăjituri) în primul an, după care producţia ar putea fi crescută, potrivit informaţiilor furnizate anterior de companie. Printre cele mai importante branduri de dulciuri din portofoliul ETI sunt Tutku, Topkek, Cin, Puf sau Benim’o.

Anul acesta vor mai intra pe harta de producţie industrială a României şi fabricile Alu Menziken de la Medieşu Aurit (Satu – Mare), care va produce profiluri de aluminiu pentru industria aeronautică şi de automobile şi va avea 250 de angajaţi, dar şi fabrica de căşti audio a grupului german Sennheiser din judeţul Braşov care va începe producţia în vară cu 100 de angajaţi.

Cu finalizare în 2019 este proiectul de investiţii de 50 de milioane de euro al grupului danez Rockwool, cu afaceri totale de peste 2,2 mld. euro, care construieşte o fabrică de vată minerală bazaltică ce va crea 150 de locuri de muncă direct în comuna Ariceştii Rahtivani, în apropiere de Ploieşti (jud. Prahova).  Este prima investiţie în producţie pe care grupul danez o realizează în România şi una dintre cele mai mari investiţii străine în producţia de materiale de construcţii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO