Retail&Agrobusiness

Industria alimentară poate să crească: şansa sunt exporturile

Industria alimentară poate să crească: şansa sunt...

Autor: Florentina Niţu

21.12.2020, 00:07 271

Industria alimentară, un sector estimat la peste 50 de miliarde de lei, are şansa să se dezvolte în următorii ani, dacă jucătorii implicaţi, împreună cu autorităţile, se concentrează pe creşterea exporturilor de produse alimentare, au spus speakerii prezenţi la emisiunea ZF Live dedicată lansării suplimentului „Producători din industria alimentară“.

„Creşterea cea mai solidă a industriei alimentare ar putea să vină din exporturi, pentru că acolo discutăm şi de volume şi de valori importante. (...) În industria lactatelor, trebuie să fim conştienţi că ne batem cu jucători ca Franţa, Olanda, Italia sau, dacă vine vorba de materii prime, ne batem cu ferme performante din Polonia şi Ungaria“, a spus Adrian Cocan, director general al Agroserv Măriuţa, compania din spatele brandului Lăptăria cu Caimac.

El consideră că românii ar trebui să urmeze modelul Italiei de creştere, ceea ce înseamnă ca producătorii să se gru­peze în cooperative şi statul să vină cu resurse financiare.

„Ar trebui să ne uităm la modelul Italiei, care ne arată că pe lângă implicarea jucătorilor din domeniu e nevoie şi de implicarea statului. Acolo sunt adunaţi în cooperative, iar statul dublează banii pe care aceste cooperative îi pun la comun pentru activităţile de marketing şi de promovare. Aşa se explică de ce exporturile alimentare ale Italiei sunt de peste 60 de miliarde în fiecare an“, întăreşte Adrian Cocan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO