Retail&Agrobusiness

Industria alimentară a pierdut 30 de mari fabrici de lactate, mezeluri, ulei sau zahăr în ultimii 15 ani, iar România importă alimente de 4 miliarde de euro

ANALIZĂ ZF

♦ Industria alimentară înregistrează un deficit anual de 2,5 miliarde de euro, importurile de produse alimentare fiind de 2,6 mai mari decât exporturile ♦ Analiştii spun că pandemia şi criza economică ar putea fi o şansă pentru ca fiecare ţară să îşi dezvolte producţia proprie de lactate, panificaţie, ulei, mezeluri sau zahăr, pentru a depinde cât mai puţin de importuri ♦ În România însă, an de an se închid noi facilităţi de producţie, cel mai recent caz fiind în industria lactatelor, unde grupul francez Lactalis va pune lacătul pe două fabrici din Suceava.

Industria alimentară este evaluată la circa 50 mld. lei (10 mld. euro), ea având potenţial să crească puternic, ba chiar se dubleze la 100 mld. lei (20 mld. euro), însă doar cu investiţii masive din partea actorilor economici.

„E necesară o organizare pe verticală a industriei alimentare, e nevoie ca materia primă să fie procesată local şi firmele româneşti să aducă valoare adăugată. Fructele de pădure din România sunt exportate ca materie primă în Germania unde sunt folosite la producţia de gem. Apoi, noi importăm acele gemuri realizate cu materia primă din România şi ajungem să plătim plusvaloarea lor. Noţiunea de a verticaliza industria alimentară şi a procesa materia primă local nu doar că e o idee valabilă, dar e şi necesară”, spune Jean Valvis.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

Companii - care are si subcategorii
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.