Retail&Agrobusiness

Încă un business industrial din Moldova se vinde pe bucăţi. ANAF scoate la licitaţie activele Uton Oneşti, pentru 33 mil. lei

Încă un business industrial din Moldova se vinde pe...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

28.12.2017, 14:47 1018

ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) scoate la vânzare mai multe terenuri, imobile şi echipamente care au aparţinut companiei producătoare de utilaje Uton din Oneşti. Preţul de pornire pentru care sunt scoase la vânzare activele este de 33,5 milioane de lei.

„În 5 ianuarie 2018, începând cu ora 13.00, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală organizează licitaţie publică în Bucureşti (...) pentru o serie de bunuri imobile şi mobile amplasate în incinta S.C. UTON S.A. din Oneşti, jud Bacău”, transmit reprezentanţii ANAF.

Printre bunurile scoase la licitaţie, se află mijloace de transport, terenuri, construcţii, echipamente tehnologice (utilaje, instalaţii), materii prime (oţel, inox), produse reziduale.

Uton Oneşti, firmă controlată indirect de fostul patron al clubului de fotbal Politehnica Timişoara – Marian Iancu – a  intrat în insolvenţă în mai 2013, după ce Tribunalul Bacău a admis cererea unui creditor. Insolvenţa Uton a fost cerută de firma Urbis Armături Sanitare, iar în dosar au mai depus cereri de intervenţie firmele Biodinamic şi Febermayr România, precum şi BKP Trust Invest, Municipiul Oneşti, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bacău şi Sideralcom.

Uton a intrat pe pierderi din anul 2010, când a încheiat exerciţiul financiar cu un rezultat negativ de 6,7 mil. lei. Pierderile au crescut în 2011 la 8,2 mil. lei, în timp ce cifra de afaceri a scăzut cu 4%, la 41,2 mil. lei.

În 2014, Tribunalul Bacău a declanşat intrarea în faliment şi dizolvarea societăţii.

Acţionarul majoritar al Uton este BKP Trust Invest SRL, cu o deţinere de 52,35%, în timp ce Carom controlează 45,78% din capital.

În 2015, ultimul an pentru care au fost publicate informaţii aferente acestei companii pe site-ul Ministerului de Finanţe, Uton avea pierderi de 571.000 de lei. În 2016, societatea Uton Oneşti a fost preluată de ANAF, prin departamentul de executări silite, în contul datoriilor pe care le avea la bugetul de stat.

Uzina Uton Oneşti a făcut parte din fosta platformă Oneşti – Borzeşti, alături de alte patru întreprinderi – Carom Oneşti, Rafo Oneşti, Chim­com­­plex Borzeşti şi Centrala Electrică. Singurul care mai func­ţio­nează este combinatul  Chimcomplex Borzeşti, care a avut în anul 2016 afaceri de 184 mil. lei şi un profit de 8 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO