Retail&Agrobusiness

Impactul pandemiei începe să se simtă chiar la vârful pieţei de modă. Magazinele Bershka şi Pull&Bear de la parterul magazinului Unirea s-au închis din cauza traficului slab

Autor: Cristina Roşca, Alex Ciutacu

15.01.2021, 09:00 187

La parterul aceluiaşi centru comercial, magazinele Zara şi Stradivarius, alte două branduri ale aceluiaşi grup de modă Inditex, rămân deschise.

Gigantul spaniol Inditex, prezent pe plan local cu opt branduri de modă, a închis magazinele Bershka şi Pull&Bear de la parterul magazinului Unirea din cauza traficului slab, din datele ZF. Alte două magazine Inditex la care s-au tras sau se vor trage obloanele sunt Stradivarius Brăila şi Oysho din Iulius Mall din Iaşi, conform surselor din piaţă.

Acesta este un prim semnal de alarmă privind impactul pe care pandemia de COVID-19 îl are asupra economiei şi a mediului de business local. Importanţa acestor închideri e cu atât mai mare cu cât au fost operate de cel mai mare jucător de pe piaţa de modă din România, parte a gigantului Inditex cu afaceri de aproape 30 mld. euro la nivel mondial în 2019. Astfel, nu e vorba de o afacere locală de mici dimensiuni, fără forţă finan­cia­ră, sau de un brand care nu are priză la public.

Încă din vară gigantul spaniol a anunţat că va închide peste 1.000 de magazine din lume pe fondul impactului pan­demiei în comerţul offline. Inditex va rămâne cu aproa­pe 140 de unităţi fizice pe plan local, sub opt branduri.

Grupul spaniol, controlat de miliardarul Amancio Ortega, este liderul pieţei locale de modă la nivel de grup. Inditex a ajuns în 2019 (cel mai recent an pentru care există date) la afaceri cumulate de 1,83 mld. lei (380 de milioane de euro) în România, cu 7% mai mult decât în 2018.

Inditex este prezent pe piaţa locală cu un total de opt branduri, dintre care cel mai puternic este Zara, care aduce jumătate din business. Celelalte sunt Bershka, Stradivarius, Oysho, Massimo Dutti, Uterque, Zara Home şi Pull&Bear.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO