Retail&Agrobusiness

Hoţii de lemn „s-au servit” din pădurile statului cu lemn în valoare de 1,5 mil. euro în primele şase luni din 2018. Lemnul furat ar fi putut încălzi 3.000 de locuinţe

Hoţii de lemn „s-au servit” din pădurile statului...

Autor: Roana Rotaru

02.08.2018, 15:58 464

În primul semestru din 2018, hoţii de lemne au tăiat ilegal 15.623 de metri cubi de lemn, cu aproape 20% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Romsilva, instituţia care administrează jumătate din pădurile României.

Cei peste 15.600 de metri cubi de lemn tăiaţi ilegal în primele şase luni din 2018 ar fi putut încălzi circa 2.500-3.000 de gospodării pe parcursul unui an, potrivit calculelor ZF, care au luat în considerare un consum mediu de 5-6 metri cubi de lemn de foc pe an, per gospodărie.

 „În total, în primele şase luni, au fost constatate 813 infracţiuni silvice, din acestea fiind soluţionate până în prezent 15. Totodată, au fost constatate 6.118 de contravenţii silvice, valoarea totală a amenzilor fiind de 12,9 mil. lei (2,7 mil. euro), fiind confiscaţi şi 8.166 de metri cubi de lemn”, spun reprezentanţii Romsilva.

Valoarea totală a pagubelor provenite din tăieri ilegale şi păşunat abuziv se ridică la aproape 7 mil. lei (1,5 mil. euro), potrivit Romsilva.

În primele şase luni ale anului, 20 de angajaţi ai Romsilva au fost agresaţi de hoţii de lemne, 8 având nevoie de îngrijiri medicale, potrivit sursei citate.

„Îngrijorător este faptul că pentru prima oară s-au înregistrat cazuri în care grupuri infracţionale au acţionat premeditat împotriva personalului silvic, în judeţul Caraş – Severin trei angajaţi ai Romsilva fiind agresaţi şi apoi ameninţaţi de un grup specializat în furturi de material lemnos din zona Anina. În judeţul Suceava o proprietate a unui pădurar a fost incendiată de presupuşi infractori, ambele cazurile fiind cercetate în prezent de organele de cercetare penală”, spun reprezentanţii instituţiei.

Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri proprietatea publică a statului şi asigură servicii silvice pentru aproximativ 1 milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO