Retail&Agrobusiness

​Holde Agri Invest critică decizia guvernului de a interzice exporturile de cereale: preţurile vor scădea, fermieri români vor pierde bani, iar noi avem 1.500 de tone de grâu pentru care urma să semnăm un contract

​Holde Agri Invest critică decizia guvernului de a...

Autor: Florentina Niţu

11.04.2020, 13:23 808

Liviu Zăgan, CEO al Hode Agri Invest, o companie românească care operează 7.000 de hectare de teren agricol, critică măsurile luate prin Ordonanţa Militară 8, emisă aseară, pe 9 aprilie, ce prevede interzicerea exportul de cereale, deoarece el crede că acest lucru va conduce la scăderea preţului cerealelor, iar veniturile fermierilor vor scădea semnificativ.  

„Interzicerea exporturilor va duce la scăderea artificială a preţului culturilor, sub preţul preconizat, având astfel un impact negativ masiv asupra situaţiei financiare a fermierilor români care vor pierde bani neavând posibilitatea de a-şi vinde culturile pe plan local sau vânzând la un preţ sub marja de profit”, spune Liviu Zăgan.

Totodată, el afirmă că firma pe care o reprezintă are în acest moment 1.500 de tone de grâu organic pentru care urma să semneze un contract cu un jucător străin cu capacitate de prelucrare a culturilor ecologice, dar acum nu mai poate executa contractul.

„În plus, pune în aşteptare şi contractul pe care deja l-a semnat şi executat parţial pentru 2.000 de tone de floarea-soarelui organică, după ce a trimis un camion în Austria, restul de 7 camioane fiind în prezent în stand-by”, adaugă el.

Conform Ordonanţei Militare 8, procedurile de export a produselor agroalimentare aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe militare, se suspendă pe perioada stării de urgenţă.

Zăgan critică măsurile luate de guvern, mai ales că oamenii de afaceri din sectorul agricol nu au fost consultaţi în pregătirea acestor măsuri, ţinând cont de impactul financiar imediat pe care acestea îl vor avea asupra sectorului agricol românesc. „Prin urmare, măsurile referitoare la sectorul agricol ar trebui elaborate şi explicate pentru a se asigura continuitatea activităţii unui sector atât de important precum agricultura”, a mai spus Zăgan.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO